Odbila sam dečaka koji me pozvao na maturu

0
0
  • Guest postavljeno 21/09/2016 09:39

Kako da se ponasam prema decaku kom se svidjam? Osmi sam razred i svidjam se decaku iz suprotnog odeljenja. Pozvao me je na maturu, ali ja sam odbila jer mi je neprijatno da idem sa njim. Zao mi je, i ne znam kako sad da se ponasam prema njemu, kad ga sretnem…Pomozite

inteen: Draga (uskoro) maturantkinjo, situacija u kojoj se trenutno nalaziš samo je početak ulaska u komplikovani svet muško-ženskih, i uopšte, međuljudskih odnosa. Kako odrastaš, menjaš se, stičeš nove prijatelje, poznanike, simpatije. Normalno je i da se javljaju nove situacije u kojima nisi uvek sigurna kako da se ponašaš i postaviš, a da istovremeno budeš dobro i sa sobom, i sa drugima. Tvoj uzrast predstavlja pravo vreme da počneš da razvijaš određena zdrava uverenja, načine razmišljanja i granice između sebe i drugih. Najvažnije je da uvidiš da uvek imaš pravo da kažeš NE drugome, bilo da je to drugarica, dečko kojem se sviđaš ili neka odrasla osoba. Ukoliko nešto ne želiš i ne prija ti, potpuno je u redu da to jasno i direktno saopštiš. Zapitaj se šta bi bilo da si protiv svoje volje prihvatila njegovu ponudu, kako bi se osećala i kako bi to uticalo na celokupan doživljaj maturske večeri. Na kraju, ne bi bilo pošteno ni prema njemu da pomisli kako želiš njegovo društvo ili da ti se dopada. Svako od nas bi nakon toga doživeo još veće razočaranje kada sazna istinu.

Važno je da shvatiš da ne postoji ništa loše ili pogrešno u tvom postupku i da je on sasvim u redu. Kada prihvatiš da je tvoja odgovornost da brineš o sebi a tvoje pravo da kažeš NE, više nećeš osećati nelagodnost ili krivicu što nisi postupila kako je neko drugi želeo ili očekivao. Postaćeš opuštenija kada ga sretneš, a kako svaki odnos kreiraju obe strane, i vaš će zavisiti i od njega i njegove zrelosti da se nosi sa tvojom odlukom. I u tome je njegov deo odgovornosti za sve što se kasnije bude ili ne bude dešavalo. Poštuj sebe i svoje odluke, to je pravi put razvoja u sigurnu i samopouzdanu osobu. Srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website