Da li je beli mlečni sekret simptom trudnoće?

0
0
  • Guest postavljeno 28/08/2017 10:51

HITNOO! Imala sam odnos sa dečkom dva puta, prvi put nismo koristili zaštitu ali on nije ni svršio, a drugi put smo imali kondom. Mnogo me muči sad da li sam trudna, ispuštam beli mlečni sekret i mislila sam da su to simptomi da treba da dobijem. Međutim, čitala sam na netu da to mogu biti prvi simptomi trudnoće i ja sad imam neviđeni strah a maloletna sam i ne smem da odem da kupim test za trudnoću, nzm šta da radim da li je moguće da sam trudna i ako jesam kako to da saopštim mojim roditeljima.
inteen: Draga čitateljko, za početak nemoj toliko da paničiš. Razumem da te je strah jer si tek počela da upražnjavaš seksualne odnose a sve što je novo pomalo nas plaši. Ipak, na osnovu ovoga što si napisala, čini se da nema šanse da si u drugom stanju. Ukoliko on prvi put nije ejakulirao, a potom ste koristili kondom i pravilno ga namestili, nema razloga za strah.
Što se tiče vaginalnog sekreta, on ima važnu funkciju u održavanju higijene ženskog reproduktivnog sistema. Tečnost koju proizvode žlezde unutar vagine i grlića odnosi mrtve ćelije i bakterije, a to održava vaginu čistom i sprečava infekcije. Dakle, to je normalna pojava. Količina vaginalnog sekreta može da varira, kao i miris i nijanse (boja može da ide od prozirne do mlečnobelkaste), u zavisnosti od menstrualnog ciklusa. Naravno, ako ti se čini da je preterano pojačan i osećaš još neke tegobe (svrab, peckanje, neugodan miris…), postoji mogućnost da se razvila infekcija. U tom slučaju treba da se obratiš ginekologu. S druge strane, možda je tokom odnosa samo došlo do iritacije.
I na kraju, ne znam da li je vreme da dobiješ menstruaciju i kasni ti, pa si se zato uznemirila ili zbog straha ne razmišljaš racionalno. No, u svakoj apoteci možeš kupiti test za utvrđivanje trudnoće i rešiti svoju dilemu. Mislim da će sve biti u redu i da nećeš morati s roditeljima da razgovaraš na tu temu. Međutim, ne bi bilo loše da se poveriš bar mami da si upražnjavala seks sa dečkom i sa njom se posavetuješ o svemu. Važno je da su roditelji upoznati sa tim jer će ti oni uvek u životu biti najveća podrška. U početku im je teško da prihvate da je njihova devojčica porasla, ali vremenom moraju da se pomire s tom činjenicom. A ti ubuduće budi opreznija i nikada više nemoj da spavaš sa momkom bez zaštite. Vodi računa o sebi. To treba da ti je najbitnije.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Smeš da kupiš test za trudnoću iako si maloletna

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website