Imam 17 godina, u šemi sam sa momkom od 34 i ne želim da se vezujem za njega

0
0
  • Guest postavljeno 29/08/2017 11:15

Imam 17 godina, a dečko s kojim sam u kombinaciji 34. Dogovorili smo se da budemo u kombinaciji zbog razlike u godinama, zato što sam ja maloletna i ostalo. Ali, on meni konstantno tepa. Šalje mi slatke poruke, npr. srećo moja, srce moje, ljubavi moja mala i ostalo. Nakon seksa me uvek zagrli i mazi. I seks više liči na vođenje ljubavi, nego na neobavezan seks. I zove me da se vidimo kad god je slobodan. Ne znam da li on želi nešto više i kako da se postavim, jer ja ne želim da se vezujem za njega. Inače, on je taj koji je predložio kres-šemu.

inteen: Draga sedamnaestogoišnjakinjo, ne bih znala šta drugo da napišem osim svojih pitanja i pretpostavki. Zato, neka ti posluže samo kao podsticaj na razmišljanje da bi kasnije donela neku odluku, a rešenje nemam.
U kakvoj su vezi „maloletna sam” i „kombinacija”? Želiš li da kažeš da je emotivna veza samo za punoletne ljude? Naravno, ne možeš mu reći: „Za X meseci postajem punoletna, pa možemo imati pravu vezu i voditi ljubav, umesto da imamo samo seks, da li se slažeš?” (napisala si da ti to nećeš i jasno mi je, navodim samo kao primer). Meni to zvuči kao neki zakon, za šta nema mesta u međuljudskim odnosima i osećanjima.
Nije veza satkana samo od osećanja, ima tu mnogo razgovora i dogovora. To što ti tepa može da znači da je emotivan muškarac, ali ne mora da znači da te voli. Da li ti to govori i kad nemate seks/ne vodite ljubav? Da li se uopšte viđate i razgovarate drugim povodom? Pretpostavljam da nemate previše zajedničkih tema. Teško da ga zanimaju tvoje ocene u školi ili tebe što ga je šef iskritikovao ili pohvalio.
Možda je vreme da se podsetite vašeg dogovora, odnosno da ga pitaš da li isto i dalje važi za njega, kao za tebe. Dogovor je u redu ako su saglasne obe strane. Prestaje to da bude kad se jedna osoba više veže od druge, pa može da bude povređena. Ti možeš da izađeš iz tog odnosa kad god želiš i tako rešiš.
Nije moje da to odlučim umesto tebe, a ti razmisli da li bi bila emotivno ispunjenija kada bi bila u vezi sa svojim vršnjakom. Ne biste morali da se krijete i ograničavate vezu samo na seks, mogli biste zajedno na piće, u bioskop, bavite se sportom, spojite društva i izlazite i putujete. Razmisli da li ova veza s muškarcem duplo starijim od tebe može da ima budućnost. Hipotetički, kad budeš s 30 godina dobila dete, on će imati 47, a kad ono krene u školu, već 54! Ti ćeš biti u najboljim godinama, a on skoro pa u penziji. Ti si i navela da ne želiš da se vezuješ, dakle, spremna si da staviš tačku na taj odnos, zašto onda gubiš vreme? Kakvu korist imaš?
Ne zameri što sam direktna i karikiram, ne želim nikoga da uvredim, samo da te podsetim da je to TVOJ život. Ti biraš partnera i imaš pravo da deliš s njim i lepe i loše trenutke, a vi kao par da sve to delite s drugim parovima i bliskim ljudima. Nije fer da preuzmeš sav teret života i nosiš ga na svojim leđima. Bližiš se godinama kada ćeš upoznati svog budućeg supruga, a on bi sada trebalo da ima svoju porodicu. Složićeš se, to nije realno s tobom, niti to želiš. Pusti ga da se ostvari u toj ulozi. Srećno i veliki pozdrav.

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Zvuci bas creepy, znam da mozda ne deluje tako ali ima ozbiljan problem jer trazi i seks a kamoli (mozda) vezu sa devojkom toliko mladjom.. Moj savet je da raskines tu kombinaciju i prekined kontakt

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website