Više puta sam pokušala da imam prvi seks sa dečkom ali postoji problem

0
0
  • Guest postavljeno 30/08/2017 22:22

Ćao, imam 17 godina, sa dečkom sam 5 meseci, on je isto godište kao i ja, stvarno nam ide super i hoću sa njim da izgubim nevinost, ali se jako bojim. Pokušavali smo dosta puta i pričali o tome, ali je očigledno problem u meni, jer se jako puno bojim prvog puta. Zanima me kako da se oslobodim tog straha i kako sve to izgleda prvi put?

inteen: Draga čitateljko, taj strah je potpuno osnovan jer je normalno da nas plaše nove stvari. Treba da napraviš veoma važan korak u životu. No, najbitnije je da znaš da to ne moraš da uradiš ni danas, ni sutra, ni prekosutra… Nigde ne žuriš. U redu je što si o tome pričala sa dečkom i zaista je lepo što imate otvoren odnos, ali on će morati malo da se strip jer ti očigledno nisi potpuno spremna. Ne znam dokle ste stigli u maženju, ali sve treba da se odvija postepeno. Ne možete tek tako rešiti da ćete imati seks i “baciti se na posao”. Idite polako. Za početak treba da ti bude potpuno prijatno da se razodeneš pred njim. Ljubite se i mazite i ti ćeš se vremenom sve više opuštati. U jednom trenutku poželećeš izistinski da spavaš sa njim. Međutim, i tada možda ne bi bilo loše da pričekaš i to uradiš ukoliko se ta želja ponovi i nekom sledećom prilikom. Imaj na umu da čak i kada mu budeš rekla da ćete to uraditi baš tad, imaš apsolutno pravo da promeniš mišljenje i sve prekineš. To moraš pre svega da objasniš momku i istakneš da će morati da poštuje tvoje želje i sledi tvoj tempo. Dakle, u tom smislu, nema razloga za strah, jer te niko ni na šta ne može i ne sme prisiljavati. U članku Kada je neko emocionalno i fizički spreman da ima seksualni odnos? možeš otkriti detalje na datu temu.
Pošto smo već pisali i o tome da li je prvi seks bolan nemoj da oklevaš da i to pročitaš. U svakom slučaju, pre stupanja u seksualne odnose preporučuje se razgovor sa roditeljima ili samo mamom, ako ti je tako lakše, a ukoliko to nije moguće, obrati se nekoj starijoj osobi u koju imaš poverenja (baka, sestra, tetka…). Isto tako, dobro se informiši o kontracepciji (Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji) i dogovori sa dečkom koji vid zaštite ćete koristiti, jer nezaštićen seks ne dolazi u obzir. Želim seks sa dečkom, a i da o tome popričam sa mamom i Kako da pričam sa mamom o ginekologu, kontracepciji i želji da imam seks? su tekstovi koji ti takođe mogu pomoći da rešiš svoju dilemu. Kada budeš načisto sa svim navedenim stvarima, budeš sasvim sigurna da je momak sa kojim si onaj pravi, saznala što je moguće više o seksu, odlučila šta ćeš od kontracepcije upotrebljavati, biće ti lakše, nećeš više biti u tolikom grču (a to je ključno) i više nećeš biti toliko uplašena. Naravno, doza nervoze je uobičajena jer je reč o gubitku nevinosti, ali će biti daleko od straha koji sada opisuješ. Zaista ne treba da radiš ništa naprečac. Kad stvari legnu na svoje, znaćeš i bićeš spremna. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Cao! 5 meseci je mozda kratak period za takav korak. Trebalo bi prvo dobro da razmislis pre toga. Ukoliko se mnogo bojis, trebalo bi da pricekas jos malo jer usled velikog straha postoji mogucnost da se neces  dovoljno opustiti, a ukoliko se to desi prodiranje bi moglo biti bolno i neprijatno.  Ako zelis da se oslobodis straha, reci sebi da to nije nista strasno i da ces kad-tad proci kroz to.  Ne mora prvi put kod svakog biti bolan, takodje ne krvari svako pri probijanju himena. Decko mora biti nezan i raditi ono sto tebi prija, a predigra bi trebalo da traje duze. 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website