Ne znam da li da sledeći put nastavim sa dečkom tamo gde smo stali ili da ne idem dalje

0
0
  • Guest postavljeno 07/09/2017 13:22

Imam 18 godina i juče sam se upoznala sa jednim dečkom koji ima 19, a znam ga od ranije iz viđenja. Krenuo je da me isprati kući i onda smo počeli da se ljubimo i sve što uz to ide. Neke stvari koje je hteo da uradi mu nisam dozvolila pod izgovorom da sam dobila. Na kraju mi je pitao da li želim da se vidimo ponovo i nastavimo dalje ili da se pretvaramo kao da se ništa nije desilo. Ja ne znam šta da radim jer ga malo poznajem, a on se za dve nedelje seli, bilo bi mi žao da ne nastavimo ono od sinoć ali još uvek nisam spremna za nesto više od ljubljenja i vatanja.

inteen: Draga čitateljko, razumem dilemu u kojoj se nalaziš. S jedne strane ti je bilo lepo sa tim dečkom, poneo te je trenutak i poželela si da se desi nešto više. S druge strane, dečka ne znaš, on odlazi za dve nedelje, vaša veza nema budućnost i ne želiš tek tako da spavaš sa nekim sa kim se nećeš zabavljati. Kako sama kažeš, nisi spremna za nešto više od ljubljenja i mislim da treba da veruješ tom osećaju. Ne samo sada nego i u životu, ne treba da radiš ono što ne želiš ili sa ljudima sa kojima se ne osećaš prijatno.
Par stvari mi je zaparalo uši u tvom pitanju i mislim da na to treba da se osvrnem. Prvo, ne znam zašto su dve alternative koje nudiš da nastavite gde ste stali ili se pravite da se ne poznajete. Zašto ne možete da se ponovo samo ljubite? Čini mi se da ti on postavlja ultimatum, odnosno da moraš da spavaš s njim, ako se ponovo vidite ,i to mi se ne sviđa.
Druga i mnogo važnija stvar je to što si ga lagala da si dobila, odnosno imala si potrebu da izmisliš neki izgovor umesto samo da ga odbiješ. Ovo je onaj trenutak o kome smo mnogo puta pisali a to je problem kako reći NE. Ne mogu dovoljno da naglasim važnost toga. Nema potrebe da izmišljaš izgovore ili se osećaš loše da odbiješ ono što ti ne prija ili što u tom trenutku ne želiš. U životu ćeš naići na ljude kojima neće biti bitno kako se ti osećaš ili šta želiš i samo će gledati da zadovolje svoje želje i potrebe. Tada je izuzetno bitno da ostaneš jaka i dosledna svojim principima. Time ćeš ne samo izbeći kajanje zbog nekih postupaka, već ćeš i umanjiti verovatnoću da te neko iskoristi i povredi.
Ovakve situacije su dobra vežba jer ovaj dečko realno nije važan, ne poznaješ ga i nećeš ga više viđati, nije bitno čak i ako se naljuti kada ga odbiješ. Tako da, ako zaista ne želiš i nisi spremna za nešto više od ljubljenja, slobodno mu reci ne. Možeš da objasniš da ne želiš tako nešto, a ne moraš ni da objašnjavaš. To je tvoj život, tvoje telo, tvoje odluke. Trudi se da uvek budeš dosledna sebi. Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Imam 16 godina i želela bih da pitam kako izgleda  vaginalni sekret pre menstruacije a kako posle?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website