Da li je rizično da spavam sa dečkom ako sam tek dobila prvu mentruaciju?

0
0
  • Dobrica postavljeno 23/09/2016 09:07

Imam 16 godina i pre nedelju dana dobila sam prvu menstruaciju. Sa dečkom (18) zajedno sam još malo četiri meseca, i on želi da zadovolji svoje potrebe, baš kao i ja. Da li je rizično da sada imamo odnose, iako sam tek prvi put dobila? Molim vas pomozite!!!

inteen: S obzirom na to da si dobila menstruaciju, nevažno što je tek prva, mogućnost da zatrudniš je ista kao i kod devojke koja već izvesno vreme ima ciklus. Dakle, velika! Kako bi se više informisala o tome, pročitaj naš tekst Da li je seks odmah nakon menstruacije sigurna zaštita od trudnoće.
Dalje, prvenstveno treba da se zapitaš da li zaista želiš da ti taj dečko bude prvi. Jer uopšte ne pišeš da se vas dvoje volite i poštujete, te da je to razlog zbog koga planirate da imate seksualni odnos. Seks se zove još i vođenje ljubavi, pa se nadam da vam taj pojam nešto znači. Ne radi se tu o pukom zadovoljavanju potreba. Zapitaj se šta osećaš prema njemu, jesi li sasvim spremna na taj korak, obavesti se o kontracepciji. Ne možeš tek tako, sasvim nepromišljeno, da se upuštaš u to. Četiri meseca nisu neka duga veza u kojoj ste vas dvoje uspeli dobro da se upoznate. Treba da znaš šta i zašto to radiš.
U svakom slučaju, prvenstveno misli na sebe. Ukoliko želiš da sačekaš, on treba to da razume i ostavi ti prostora. Nemoj da radiš nešto zato što misliš da treba ili što te neko pritiska. A ukoliko si sasvim sigurna da je on taj, kao što sam već rekla, pre svega se raspitaj o svim vidovima zaštite i odaberi onaj koji ti najviše odgovara (najbolje u dogovoru sa ginekologom).

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website