Imala sam seks i smatram da zbog toga ne treba da lažem budućeg dečka

0
0
  • Guest postavljeno 11/09/2017 10:55

Sa 14 god sam prvi put imala sexualne odnose sa dečkom, više nismo zajedno, sad imam 15, još nisam ni imala drugog dečka, ali pitam se kako bi reagovao dečko sa kojim budem bila da to čuje. Drugarice mi kažu da ne mora da zna, ali smatram da ne treba da lažem dečka, ali da mogu da kažem samo ako dođe do te teme?

inteen: Draga čitateljko, tvoje pitanje je jedno od onih koje muči mnoge adolescente u današnje vreme i na njega nije jednostavno odgovoriti. Vreme u kome živimo je dosta specifično, nekako tranzitno, što možeš da vidiš iz mnogih pitanja koja se postavljaju na našem sajtu. Naime, mi se nalazimo negde na sredini između seksualnog konzervatizma i liberalizma. Kao da je seksualna revolucija započeta 60-tih ostala pomalo nedovršena. I ne mislim samo na naše podneblje (mada se sigurno razlikujemo u odnosu na zapad), nego pre svega na muško-žensku razliku u tom pogledu. Seksualna revolucija bi trebalo da je, pre svega, omogućila slobodu seksualnog izražavanja, rušenje tabua i jednakost u seksualnosti. Ali, nažalost, i dalje postoje velike suprotnosti između pogleda na mušku i žensku seksualnosti i između toga šta je „dozvoljeno“ i „prihvatljivo“ za žene, a šta za muškarce. Standardi i norme su i dalje vrlo različiti. Odatle i dolazi tvoje pitanje. Da si muško, ne bi te ovo brinulo. Prvo, ti kao žensko teško i možeš da sakriješ da nisi nevina, a drugo, društveno je manje prihvatljivo da izgubiš nevinost sa 14 kada si žensko, nego kada si muško. Hoću da kažem da je razumljivo da te ovo tišti i jasno odakle dolazi ovaj problem.
E sada, to kako će tvoj budući dečko reagovati zavisi od njega, ali i od tebe. Nekim ljudima je OK izgubiti nevinost u tim godinama, a nekima prosto nije. I tu ne možeš ništa. Verovatno ćeš znati njegov stav o tome, pa ćeš moći da predvidiš njegovu reakciju, ali to može lako i da bude i da ne bude problem. I to je nemoguće znati unapred. Ali se svakako slažem s tobom da ne treba da ga lažeš.
S druge strane, tvoj stav može da utiče na ishod cele situacije. Naime, mislim da ne treba da se stidiš što si spavala sa dečkom sa kojim si bila u vezi, niti da osećaš potrebu da se pravdaš, kriješ to ili lažeš. Ti nisi uradila ništa loše i budi oko toga samouverna (da ne ulazimo sada u dilemu oko toga da li je 14 godina prerano za seks ili ne). Jer, ako pokažeš da te zbog toga grize savest i misliš da si pogrešila, onda nekako i dečku daješ za pravo da stvari posmatra tako. Ali, ukoliko zauzmeš stav da tu nema mesta raspravi, osuđivanju, niti bilo kakvoj oceni, onda ni on to ne bi trebalo tako da doživi. OK, raskinula si sa tim momkom, očigledno vam nije išlo, ali to se dešava. Međutim, ako si ga volela ili bila zaljubljena u njega kada si spavala s njim, to si želela i smatrala da je on pravi i spremna si, tu nema polemike. Ti si, nadam se, dovoljno zrela da umeš sama da proceniš situaciju. Naravno da ćeš ponekad grešiti, ili već jesi, i možda patiti zbog toga, ali nemoj drugima da dozvoliš da te osuđuju.
Dakle, ne boj se. Uvek stoji iz svojih odluka i stavova. Naravno, da bi to uopšte mogla, moraš i da promišljaš o njima i ne donosiš ih olako, ali sa pretpostavkom da je tako, nemoj da dopustiš drugima da ti prebacuju zbog prošlosti. Lako je biti pametan posle nekog događaja, ali pogledaj oko sebe. Mnogi donose pogrešne odluke, to je deo života i nije ništa strašno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website