Kako izgleda vaginalni sekret pre, a kako nakon menstruacije?

0
0
  • Guest postavljeno 12/09/2017 14:59

Zdravoo! Imam 16 godina i želela bih da Vas pitam kako izgleda vaginalni sekret pre, a kako posle menstruacije?

inteen: Draga čitateljko, već smo pisali o tome da je vaginalni sekret sasvim uobičajen način čišćenja naše intimne regije od raznih nečistoća: bakterija, mrtvih ćelija, trunčica sa donjeg veša… Njega luče žlezde koje se nalaze na ulazu u grlić materice, a tako se sprečavaju razne infekcije i vagina održava čistom (Da li je beli mlečni sekret simptom trudnoće?). Osim toga, sekret pomaže da se održi odgovarajuća kiselost sredine i onemogućava razvoj patogenih bakterija.
Na izgled i količinu sekreta utiču hormoni menstrualnog ciklusa. Uobičajeno, on je bistar ili mlečnobele boje i nema neprijatan miris. E sad, odmah posle mesečnice, ima ga umereno i mada se u njemu mogu naći zaostali tragovi krvi, boja mu je bela i dosta je gust.
Kada se približiš ovulaciji, njegova količina se povećava, a gustina smanjuje. Što se boje tiče, ona prelazi iz beložućkaste, preko prozirne (tokom ovulacije), do mlečnobele. Dakle, najviše ga ima u toku ovulacije, jer nivo lučenja estrogena dostiže vrhunac, pa tada nije loše nositi dnevne uloške, kako bi izbegla neprijatan osećaj zbog vlažnog donjeg veša. To su najplodniji dani, a sekret olakšava spermatozoidima da dođu do jajne ćelije.
Pošto se ovulacija završi, sekret se luči sve manje i pred menstruaciju je minimalan. Ne znam zbog čega si postavila ovo pitanje, ali mogu ti koristiti i tekstovi: 6 neobičnih činjenica o tvojoj vagini koje su sasvim OK i Važni saveti o higijeni intimne zone. Veliki pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website