Kako da dečko i ja održimo vezu na daljinu?

0
0
  • Guest postavljeno 24/09/2016 13:48

Imam 17 godina i u vezi sam već 10 meseci sa dečkom koji je moj vršnjak. Medjutim, veza je na daljinu. Volimo se previše, ali se ne vidjamo često zbog roditelja, jer nam ne dozvoljavaju da samostalno posećujemo jedno drugo, već nas oni voze i to ne kad mi to želimo. Udaljenost izmedju nas je 100km. Bilo je momenata kada se nismo videli po 2-3 meseca. Šta da radimo?

inteen: Draga čitateljko, svaka čast što ste uspeli da očuvate odnos tako dugo. Veze na daljinu nisu jednostavne ni u svetu odraslih. Partneri uvek žele da što više vremena budu zajedno, dele dobro i zlo i budu jedno drugom podrška u svakom trenutku, a kad je razdaljina velika, to baš i nije moguće. Osim toga, veza iz jedne faze treba da pređe u sledeću, pa u sledeću… a ni to nije jednostavno ukoliko dvoje ne žive u istom mestu.
Vi ste još mladi i stvari se među vama odvijaju postepeno. Srećom, postoje društvene mreže, Facebook, Viber, WhatsApp… pa možete da budete u svakodnevnom kontaktu i međusobno se poveravate, razgovarate, razmenjujete iskustva i tako negujete i nadograđujete odnos koji imate.
Istina, vrlo je nezgodno što ne možete da se vidite kad god to poželite, ali razdaljina od 100 kilometa i nije tako velika. Ukoliko je vaša veza prava i izdrži ovaj test, postoji verovatnoća da traje dugo. Nećete zauvek imati 17 godina, jednog dana ćete moći sami da se posećujete. Ne znam kakvi su vam planovi za budućnost i odakle ste, ali možda odete na studije u isti grad i tako realizujete ono o čemu maštate. Za sada pokušajte da objasnite roditeljima koliko značite jedno drugom i da bi vam češće viđanje mnogo značilo. Takođe, na lep način, isključivo razgovorom i bez svađe, pokušajte da ih nagovorite da vam dozvole da povremeno i sami putujete. Jednom to može da bude on, jednom ti. A potom mogu i oni da vas voze. Probajte da napravite neki dogovor koji bi vam omogućio da se viđate češće. A kad niste zajedno, dopisujte se, pričajte preko Skype, pronađite načine da održavate odnos živim, da ste što više prisutni u životu onog drugog.

I još nešto moram da te upozorim, može se ispostaviti da je ta veza tako zanimljiva baš zato što ste razdvojeni. Ponekad nam je nešto što ne možemo da imamo primamljivije od onog što možemo. Ne kažem da je tako, ali treba da budeš spremna na sve opcije, a ne da se kasnije razočaraš. Kada si sa nekim stalno, otkrivaš osobine, crte karaktera, moduse ponašanja i reakcije koje do tada nisi video. A to što otkriješ može da ti se svidi, ali i da ti se ne svidi. Želim vam sve najbolje i da istrajete u sojoj ljubavi.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website