Kako se radi test za utvrđivanje trudnoće

0
0
  • Guest postavljeno 14/09/2017 15:53

Izvinite što pitam ovako pomalo glupo pitanje, ali nemam sa kim drugim da popričam o tome. Kako se radi test za trudnoću? Znam da odem u apoteku i kupim ga, ali nzm kako on fukcioniše, Imam 18 godina i nikad ga nisam radila.

inteen: Draga osamnaestogodišnjakinjo, test za trudnoću utvrđuje nivo hormona beta hCG-a (humani horionski gonadotropin) u urinu i u ranoj fazi najbolje ga je raditi u jutarnjim časovima (mada je danas reč o vrlo osetljivim testovima koji detektuju nivo tog hormona u bilo koje doba dana). Unutar svakog pakovanja postoji tačno uputrstvo kako se test radi. Važno ga je očitati nakon nekoliko minuta (kako je naznačeno na uputstvu), a ne kasnije. Evo primera kako to izgleda.
Rezultat je pozitivan kada se na traci pojave dve odvojene crvene linije, jedna u polju označenom sa slovom C (controle = kontrola), a druga u polju T (T je početno slovo od reči test). To znači da u tvom urinu postoji hCG i najverovatnije si u drugom stanju. Nakon toga je nepohodan pregled ginekologa da bi se odstranile sve sumnje i donole dalje odluke.
Ukoliko je na traci vidljiva jedna crvena linija u polju označenom sa slovom C,  a polje T je prazno, nalaz je negativan. Ako si test uradila dan nakon izostanka menstruacije, savetuje se da se ponovi još jednom za 3 dana. Bude li rezultat i tada isti, znači da nisi trudna. Ne dobiješ li menstruaciju više od 7-10 dana, možeš ponoviti test i svakako se obratiti lekaru.
Kada na kontrolnoj traci u polju sa slovom C nema linije, znači da je test nevažeći, nije dobro urađen. U tom slučaju, pročitaj ponovo uputstvo i test ponovi sa novom test trakom.
Nisu svi testovi isti, pa je najbolje da u apoteci pitaš koji je najbolji i najjednostavniji za primenu.
Nadam se da sam pomogla. Imaš li još nekih nedoumica i bojazni, piši nam. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website