Kolika je šansa da test ne pokaže da sam trudna?

0
0
  • Guest postavljeno 20/10/2017 20:56

Sa dečkom uvek koristim kondom pri seksualnim odnosima i nikada nam se nije desilo da kondom pukne, procuri ili sklizne, ali mi menstruacija ipak kasni dve nedelje. Uradila sam test 2 dana nakon što je trebalo da dobijem i bilo je negativno, a onda sam uradila još jedan 8 dana nakon što je trebalo da dobijem koji je takođe bio negativan. Kolika je šansa da sam trudna i da test nije mogao to da konstatuje? 27. dana mog 35-dnevnog ciklusa sam imala prehladu i možda sam se malo stresirala oko škole i mogućnosti da sam možda trudna i ne znam da li su ovo dovoljni razlozi da mi menstruacija ovoliko kasni. Šta da radim, da li da odem kod ginekologa? Imam 16 godina.

inteen: Draga tinejdžerko, istina je da test ponekad može da pokaže lažno negativan rezultat, čak i u slučaju da si u drugom stanju. Glavni razlog za to je da si ga uradila prerano. Testovi za utvrđivanje trudnoće se razlikuju po svojoj osetljivosti, odnosno koliko rano se u urinu može detektovati hormon humani horionski gonadotropin (hCG). Jajna ćelija može biti oplođena a da telo još nije počelo da proizvodi dovoljne količine tog hormona, te da ona ne može biti izmerena. Potrebno je nekoliko dana da hormon dostigne dovoljno visok nivo kako bi se mogao otkriti putem urinarnog testa. Međutim, pošto si ga ti radila dva puta, i to sa razmakom od nekoliko dana, skoro je sigurno da nisi trudna. Mislim da, što se toga tiče, ne treba da brineš, pogotovo ukoliko si uverena da ste kondom uvek pravilno upotrebaljavali i nikad nije došlo ni do kakve nepredviđene situacije.
E sad, ako menstruaciju ne dobiješ ni u narednom period, ne bi bilo loše da se obratiš ginekologu. Ti pregledi svakako bi trebalo da budu deo tvoje brige o zdravlju, naročito pošto si već seksualno aktivna. Tako da ti u svakom slučaju preporučujem posetu njegovoj ordinaciji.
Možeš pročitati naš tekst 5 razloga zašto ti kasni menstruacija kako bi shvatila šta sve može biti uzrok tome, a videćeš da je stres jedan od glavnih faktora koji mogu uticati na ciklus svake žene. Želim ti sve najbolje. Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website