Bivša devojka mog dečka ne da nam mira

0
0
  • Guest postavljeno 02/10/2017 20:57

Zdravo, imam jedan problem. Moj sadašnji dečko i ja smo u vezi mesec dana, ali njegova bivša devojka nam ne da mira. On je bio sa njom pre 3 meseca, ali je bio pijan i nije planirao da to prestaste u vezu. Međutim, ona je bila uporna i bili su u vezi mesec dana. On je raskinuo jer je svakako bio zaljubljen u mene. Sada ona proverava preko raznih ljudi gde smo, šta radimo. Na njegovoj zgradi je velikim slovima napisala grafit sa njihovim imenima i datumom kada su se smuvali. On se već posvađao sa njom, ali ona je ponovo fina prema njemu. Uskoro će njen rođendan i ona planira da ga pozove i ja ne znam kako će moj dečko da odreaguje na to. Ne bi mi bilo baš svejedno da ode, ali ne želim ni da pravim ljubomorne scene. Nadam se da ste razumeli suštinu priče.

inteen: Draga čitateljko, tvoja briga mi je potpuno razumljiva i nije neobična. Ljubomora je složena emocija koja se jako često javlja kada nešto želimo, a nemamo ga u potpunosti i kada osećamo strah da to možda možemo da izgubimo (s tim da neku osobu nikada ne možeš i ne treba da poseduješ). Dakle, to osećanje predstavlja kombinaciju ljubavi i nesigurnosti, uz svest o tome da je sve prolazno ili bar promenljivo. Ljubomora je kod tebe pojačana zato što vas dvoje niste dugo u vezi, još ste na početku, emocije se tek razvijaju, upoznajete se i verovatno nisi dovoljlno sigurna u vas. Osim toga, on je bio sa tom devojkom, pa među njima ipak postoji nekakav istorija. No, u tvom slučaju to je možda i dobro, jer znaš da su bili zajedno i on je ostavio (i to zbog tebe), te u tom smislu možemo pretpostaviti da zaista nije zainteresovan za nju. S druge strane, ona je uporna i smara ga. Pisanje grafita sa njihovim imenima je preterana reakcija i jasno je da ti smeta. Ako je spremna na tako nešto, verujem da neće lako odustati.
E sada, pitanje je kako ti da se ponašaš, da ne ispadneš ljubomorna, ali i da te sve to ne nervira toliko i da imaš osećaj da kontrolišeš stvari. S obzirom na to da se tvoj dečko naljutio na nju nakon grafita, neće ga iznenaditi ni što i tebi to smeta. Mislim da treba da iskoristiš tu situaciju i kažeš mu da bi trebalo da joj date do znanja da ste srećni u vezi i pokažete joj da nema šanse da ga ponovo osvoji. Najbolje bi bilo da na rođendan odete zajedno. Tako ti dečku nećeš braniti ništa a njoj ćeš poslati poruku da za nju tu više nema mesta. Ne znam kako će tvoj dečko reagovati na takav predlog, ali mislim da imaš pravo da na tako nečemu insistiraš, naročito zbog natpisa na zgradi. I ako mu objasniš da si mu ti devojka, treba da te vodi na rođendane (kao i ti njega) i da joj začepite usta, a ne da ljubomorišeš i praviš scene, moglo bi sve da legne na svoje mesto.
Ipak, budi spremna da se još neko vreme boriš sa njom, jer mi deluje da je veoma uporna. Važno je da se ujediniš sa dečkom, otvoreno razgovarate o tome i imaš donekle slobodu da kažeš šta ti smeta. Ne da pokažeš ljubomoru i braniš mu stvari ali, kao što sam rekla, potpuno je razumljivo što te sve to izvodi iz takta. Nadam se da ćeš uspešno rešiti problem. Srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website