Nakon pauze u druženju, gej drugarica me je pozvala u bioskop

0
0
  • Guest postavljeno 02/10/2017 21:01

Ćao, inteen. Imam drugaricu koju poznajem od detinjstva i uvek smo se dobro slagale. Međutim, kada smo napunile 13-14 godina, počela je drugačije da se ponaša prema meni. Postala je čudna i imala je čudne izjave i ponašanje. Uskoro se ispostavilo da je gej i da je zaljubljena u mene. Nije mi to direktno priznala, ali je bilo očigledno. Ja je nisam odgurnula od sebe, iako nisam znala kako da se ponašam. Sada smo u slabijem kontaktu i ona ima devojku, imamo po 18 godina. Međutim, pozvala me je da izađemo u bioskop uskoro. U pitanju je naš omiljeni film i ne mogu da je odbijem, ali užasno se plašim i ne znam kako da se postavim. Nadam se da mi možete pomoći.

inteen: Draga čitateljko, odnos koji opisuješ sa drugaricom mogao je podjednako da se desi i sa nekim drugom sa kojim si bila bliska. Često se osećanja između dobrih prijatelja razviju u partnersko-emotivnom smeru ali, nažalost, samo s jedne strane. Idealno bi bilo, ili da se ostane u domenu prijateljstva, ili da se kod obe osobe razviju dublje emocije. Ono što, u stvari, hoću da kažem je da nisi u toliko neobičnoj situaciji i mislim da ćeš najbolje sama odgovoriti na svoju dilemu ako se zapitaš kako bi postupila da je ona zapravo drug, osoba muškog pola kome si se ranije sviđala.
Meni je jako drago što nisi, kada si saznala za njeno seksualno opredeljenje, kao i moguću zaljubljenost u tebe, prekinula odnos s njom. To sigurno pokazuje da ti ona kao osoba znači i nisi želela da staviš tačku na to prijateljstvo, već si htela da se i dalje družite. Po mom mišljenju šteta je što o tome niste ozbiljnije razgovarale i podelile nedoumice i strahove i došle do nekog zaključka o prirodi vašeg odnosa. Ali isto tako mislim da nije kasno za tako nešto, ako želiš da se ponovo zbližite.
Mogu biti razni razlozi, kao i za sve u životu, zašto te ona baš sada zove u bioskop i zašto je izabrala vaš omiljeni film. Ja vidim dva najverovatnija, ali ko zna. Pretpostavljam da želi da ponovo uspostavite blizak odnos i prevaziđete ove godine slabijeg druženja, ili joj se i dalje sviđaš. Šta god da je u pitanju, nema razloga da ne odeš i vidiš se s njom. Ako je prva stvar u pitanju, sigurna sam da će i tebi biti drago da nastavite tamo gde ste stale i možda opet postanete najbolje drugarice. A ukoliko je ovo drugo, neće biti strašno ni da joj iskreno kažeš da nisi zainteresovana za žene, laska ti što je baš tebe izabrala i volela bi da se družite ako je to moguće, ali da ne možeš da odgovoriš na njene potrebe na način na koji bi to ona želela. Isto tako bi odgovorila i drugu koji je priznao simpatije prema tebi, pa ne znam zbog čega bi sa njom bilo drugačije. Možda uspete da obnovite drugarstvo, možda ne. U svakom slučaju, vaš odnos je ostao nedorečen i obema će biti lakše da se stvari, bar unekoliko, raščiste. Srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website