Znači li nešto to što me jedan dečko grli i u šali mi govori ljubavi

0
0
  • Guest postavljeno 11/10/2017 19:58

Imam 15 godina i sviđa mi se dečko koji ide sa mnom u školu ali ne i u odeljenje. Pošto sam se ja još pre godinu dana navukla na cigarete (prestajem da pušim), na malom odmoru izađemo zajedno da ispušimo. Stalno me grli i govori mi ljubavi, ali onako kao da se zeza, i podiže me. On se meni mnogo sviđa već jako dugo i pre nego što je ovo počelo ali ne znam šta sve ovo znač. Molim pomozite.

inteen: Draga čitateljko, prvo moram da te zamolim da prestaneš da pušiš. To ti zaista ne treba u životu. Nije to jedini način da provodiš vreme sa tim dečkom. Ne bi bolo loše ni da mu predložiš da zajedno ostavite cigarete. Tako biste imali dodatnu stvar koja bi vas povezivala. Mogli biste jedno drugom da budete neka vrsta savesti i podržavate se u toj nameri. Ukoliko on na to ne pristane, niko te ne sprečava da odmor i dalje provodiš s njim, pošto ste već tako navikli.
Pretpostavljam da imate dosta tema za razgovor jer idete u istu školu. No, postepeno pokušaj da širiš priču, saznaš šta voli, a šta ne, koju muziku sluša, kakvu vrstu filmova gleda… Onda mu u nekoj opuštenoj situaciji možeš predložiti da izađete negde. Dakle, smisli nešto za šta si sigurna da će mu biti zanimljivo (to ćeš istražiti na narednim malim odmorima). Tako ćete postepeno produbiti odnos i moći ćeš da zaključiš imaš li šanse kod njega ili samo želi da se družite.
Ako je zainteresovan i nije stidljiv (a ti bolje od mene znaš kakav je), trebalo bi na neki način da ti pokaže da mu je stalo. Ta sitna zezanja i neobavezna grljenja znak su da ima nade. Ali treba da znaš da su u vašem uzrastu ti nejasni signali česta pojava, a granica između emotivne i prijateljske veze je veoma tanka, jer ni sami još niste svesni šta hoćete. Jedan dan mislite jedno, a sledeći drugo. U svakom slučaju, štos je u tome da izgradiš scenario u kome bi nešto moglo da se desi. Time ćeš mu pomoći da se odvaži i povuče prvi potez. Ukoliko, pak, nije osoba od akcije, onda ćeš ti morati da učiniš nešto smelije. Znam da deluje teško, ali iskren razgovor je uvek najbolje rešenje. Naravno, tek nakon što se još malo zbližite i to van konteksta škole, jer će tek tada imati priliku da te bolje upozna i shvati da si zabavna, simpatična, duhovita, te da mu je s tobom veoma lepo. Pošto budete popričali, znaćeš na čemu si, odnosno, da li si mu ti samo drugarica ili bi možda voleo da imate nešto više. Kada mu, recimo, budeš rekla da ti prija da se viđaš, razgovaraš, smeješ se s njim, na osnovu njegove reakcije i onog što ti bude odgovorio zaključićeš šta mu je na umu. Držim pesnice. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website