Da li je u redu da dečku dozvolim da me dodirne ispod gaćica?

0
0
  • Guest postavljeno 14/10/2017 06:40

Redovno čitam postove i pitanja na ovom sajtu pa sam rešila da vam predstavim svoj problem. Sa dečkom sam 7 meseci, sa nekim prekidima/pauzama, ali ništa važno. Ja imam 17, a on 20godina i volimo se, vezani smo i imamo poverenje jedno u drugo. Nismo imali odnose jer ja nisam spremna, a par puta smo započinjali razgovor o tome i shvatila sam da želi sa mnom da ide polako ali sigurno, sve dok ja ne budem spremna on me neće primoravati. Prija nam da se mazimo, on mene dodiruje i suprotno. Moje pitanje: Da li je u redu da mu dopustim da me dodirne ispod gaćica? Hvala puno!  ?

inteen: Draga tinejdžerko, lepo je što si u vezi i što ti i tvoj dečko vezu temeljite na bliskosti i poverenju. Bliskost je onaj vezivni elemenat koji vam omogućava da razmenjujete osećanja i uživate u zajedničkim aktivnostima, saosećate, razumete jedno drugo i delite. Dobro je što on poštuje tvoje granice i odluku da sa intimnim odnosima sačekaš još neko vreme.
Odlično si procenila da je potrebno da se u odnosu osećaš dobro i sigurno, da postoje pozitivne emocije sa obe strane, kao i drugi uslovi da bi se odigralo nešto tako važno i krupno. Pre svega, mnogo je bolje i lakše kad dobro poznaješ momka sa kojim to nameravaš da uradiš i uveriš se da će on biti tu za tebe, može da te razume, podrži i bude ti oslonac. Ulazak u intimne odnose je vrlo delikatna stvar i svako ima svoj lični tempo i prolazi kroz različite faze na tom putu. Najvažnije je da toj osobi veruješ. A što se popuštanja i dopuštanja tiče vezano za dodirivanje, te odluke moraš da doneseš sama. Među vama postoji razlika u godinama koja u tom uzrastu nije zanemarljiva a ti, prirodno, osećaš nelagodu u susretu sa novinom i neizvesnošću. Možda te je pomalo i strah da ne budeš povređena. Sve je to normalno kada su ove sofisticirane teme u pitanju i o tome možete nadalje da pričate. U redu je da radite isključivo ono što oboma prija, dakle nikako samo njemu, već i tebi.
Ne znam u kakvom se okruženju krećeš i da li neka od tvojih drugarica ima dečka. Ako ima, mogla bi da je pitaš kako se snalazi. Moguće da bi i njoj razgovor o tome savršeno odgovarao. Ipak, najvažnije je da ti pratiš svoju unutrašnju navigaciju i slušaš svoje osećaje. Kada budeš dovoljno opuštena i sigurna, pređi na sledeću fazu, a moja obaveza je da ti kažem da je prezervativ obavezan: štiti od seksualno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće i obavezno je poglavlje u pametnom planiranju seksualnog života. Sve najbolje ti želim!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Pa ovo ispada kao da nas pitas da li ti mozes . Ovako to je stvar svakog od nas tako da ti kada budes osecala da si “spremna” i na taj korak ti ces mu dopustiti. Ako trenutnk nisi spremna sacekaj jos , naravno za pohvalu je to sto razgovarate medjusobno i to sto te postuje , ne navaljuje na tebe da imate seksualne odnose. Nadam se da sam nekako pomogla. <3

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website