Da li je prekid snošaja pouzdana metoda zaštite od trudnoće?

0
0
  • Guest postavljeno 14/10/2017 09:04

Partnerka i ja ne koristimo nikakvu zaštitu pri seksu, ali je njen problem što posle prvog svršavanja ne želi da to ponovimo iz straha da ne zatrudni. Mislim da je to nemoguće kad operem penis. Kako da joj objasnim i da li sam u pravu?

inteen: Dragi čitatelju, moram odmah da ti kažem da nisi u pravu. Ti i tvoja devojka (kao ni drugi parovi) NIKADA ne bi trebalo da imate seks bez zaštite. Istina, prekid snošaja predstavlja najstariji i veoma čest vid kontracepcije, ali i potpuno nepouzdan. Reč je o odnosu pri kome muškarac ejakulat izbacuje van materice svoje partnerke, čime bi trebalo da se spreči spajanje spermatozoida i jajne ćelije. No, mi smo pisali o tome da i presemena tečnost sadrži spermatozoide, te da bilo kakav kontakt muškog i ženskog polnog organa može dovesti do toga da žena ostane u drugom stanju. Dodaću još i to da bi, ako se već oslanjate na tu metodu, osim što opereš penis, pre svakog sledećeg odnosa trebalo i da obaviš malu nuždu, jer u mokraćnom kanalu može da zaostane sperma od prethodnog puta.
Dakle, prekidanje snošaja je rizična metoda u sprečavanju trudnoće, kao i za polno zdravlje, s obzirom na to da ne pruža zaštitu od polno prenosivih bolesti. Čak i u savršenim uslovima, kad u mokraćnom kanalu pre upražnjavanja seksa ne bi bilo aktivne sperme i momak bi prekinuo odnos u pravom trenutku, delotvornost ove metode je 4%, što znači da u jednoj godini 4 od 100 žena koje se ovako štite zatrudne. Međutim, pošto je seks veoma nepredvidiv i savršeni uslovi ne postoje, u realnosti na ovaj način, zbog nesmotrenosti, 22 od 100 žena ostane u drugom stanju.
Posavetovala bih vas da koristite kondom ili neki drugi sigurniji vid kontracepcije. Tako ćete biti opušteniji i više uživati u tom intimnom činu. Imaj na umu da je dovoljan samo jedan spermatozoid da dođe do oplođenja. Naročito su rizični uzastopni odnosi o kojima ti govoriš, jer nakon prve ejakulacije, mali broj spermatozoida ostaje u mokraćnoj cevi pa će, ukoliko u kratkom vremenskom periodu dođe i do sledeće seksa, ući u matericu. A šta se nakon toga može desiti, znaš i sam. Tvoja je obaveza da paziš na sebe i svoju devojku i ne dovodiš je u nepovoljan položaj. Možda ne bi bilo loše da ona poseti ginekologa i sa njim prodiskutuje o tome koji bi vid zaštite bio najbolji za vas. Nemojte ponavljati tu grešku jer vam problemi kao što je neželjena trudnoća svakako nisu potrebni, posebno ne u tom uzrastu. Ako te još nešto zanima, slobodno nam piši. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Koji su najbolji vidovi zastite pri seksu? I da li bi bili ljubazni da mi pojasnite rec Sex?

  • You must to post comments
0
0

 Kako  i sta  radit  kad se   posvadjam  s deckom   sta  onda    da  radim  ?

  • You must to post comments
0
0

Kako da budem ponovo sa osobom koju zelim? 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website