Da li da dam šansu dečku, iako mi se NE sviđa?

0
0
  • Guest postavljeno 18/10/2017 23:04

Imam 17 godina i nisam imala dečka. Prošle godine u decembru mi se javio jedan dečko koji je upisao istu školu (samo je godinu dana mlađi). Mi smo se ranije upoznali, jer su njegova porodica i porodica mog zeta prijatelji. Na svadbi kod sestre i zeta mi je on rekao da sam lepa, ali ja to nisam nešto ozbiljno shvatala jer sam bila 7. razred, a on 6.
Kada je došao u moju školu, javio mi se i dopisivali smo se, ali ja iskreno nisam htela ništa sa njim, a ni sada ne želim.
Sad kada smo pošli u školu, poslao je čokoladu po nekoj njegovoj drugarici i ostavio je ljubavnu poruku. Meni je to nekako slatko, ali zašto jednostavno nije sam dao čokoladu (ne mora to da razglasi na sva zvona)? Kasnije je poslao poruku: “da li ti se sviđa poklon”, i ja sam mu se zahvalila. Sutradan mi šalje poruku: “ti si neka stidjiva”, ja mu odgovaram da nisam i on kaže kako mu se učinilo (tako nešto). Priznajem da ja nisam devojka koja bi prišla nekom dečku sama. Ali zašto on meni šalje poruku kako sam ja stidljiva, a on meni ne sme da se javi u školi u prolazu? Ni prošle godine ni sada.
Drugarice su mi rekle da je on idealan za mog prvog dečka jer je romantičan, ali meni se on ne sviđa. Šta da radim? On je shvatio da mi se ne sviđa, ali da li da mu dam šansu?

inteen: Draga tinejdžerko, drago mi je što nam pišeš i imaš poverenja u nas. Dečko kog si nam predstavila jeste pažljiv prema tebi, mada, kao i ti, pokazuje nesigurnost. Možda ste iz iste priče i možda ni on nije bio ni sa kim ranije, pa bi mu ti bila prva devojka. Nije lako upustiti se sa nekim u komunikaciju, a tek u vezu, jer ne možemo znati kakav je ako se sa njim prethodno ne upoznamo i ne družimo. Ovo ima višestruke dobrobiti, pošto nije lako upoznati ni sebe i sagledati kakvi smo u odnosu na suprotan pol, ukoliko ne vežbamo razmene sa suprotnim polom.
U skladu sa rečenim, mišljenja sam da ovu šansu treba da iskoristiš, makar da se malo oslobodiš u komunikaciji sa momcima i utvrdiš šta ti se sviđa i prija ti u ophođenju ovog dečka prema tebi i njegovom ponašanju, a šta ne. Pozitivno je to što je on neko koga poznaješ od ranije, i njegova porodica je prijatelj tvoje porodice, te je u tom smislu pouzdan i siguran. Ono što još mogu da ti kažem, a što može da ti pomogne da budeš malo odlučnija, jeste da je stidljivost specifična osobina i veoma često može da nas spreči da tolerišemo stvari koje su normalne i slatke (poklanjanje poklona i slanje poruka preko najboljih drugarica i drugova), kao i da nas koči u odlukama da uradimo neke važne stvari za sebe. Već si u godinama kada devojke počinju da izlaze sa mladićima, zato probaj da sa dečkom koji je zainteresovan iskreiraš zajedničko vreme. Ako je i on stidljiv, kao što kažeš, i ne može da ti se javi na hodniku, javi se ti njemu, porazgovaraj sa njim, predloži nešto da bi videla kako će reagovati i kako ćeš se sama osećati i kuda će to da vas odvede. Eksperimentiši malo i ne brini. Ne možeš znati kakav je neko, ako ne otvoriš komunikaciju sa njim. Naravno, potrebno je i da naučiš da tolerišeš i nosiš se sa onim opaskama mladića koje ti se ne sviđaju, pa i sa onim koje te na neki način i u nekoj meri povređuju i od njih se odbraniš, a to može samo kroz praksu. Želim ti puno sreće i uspeha!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

 

 

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website