Ljubav nekada nije dovoljna i raskid je neminovan

0
0
  • Guest postavljeno 04/10/2016 09:39

Sa dečkom sam bila četiri i po meseca. Bilo nam je jako lepo, svaki dan mi je govorio koliko me voli. Međutim, naša mišljenja se ne podudaraju i on je zbog toga odlučio da raskine. Kako da ga prebolim? I da li su se ohladila njegova osećanja prema meni? Ne znam šta da mislim…

inteen: Ćao! Pre svega, žao mi je što ste raskinuli ako ste se voleli. To je šteta. Međutim, ponekad sama ljubav nije dovoljna i ukoliko se ne slažete oko nekih bitnih stvari i nemate slične poglede na život, to zaista može biti veliki problem. Izreka suprotnosti se privlače nije istinita kada su u pitanju važni životni stavovi u vezama. Možda je to tvoj bivši dečko prepoznao i shvatio kako je bolje da raskinete sada. To ne znači nužno da su se njegova osećanja promenila, možda te i dalje voli ali misli (i možda je u pravu) da vi prosto niste jedno za drugo i da ne biste funkcionisali na duže staze. Ako ti nije potpuno jasno zašto ste raskinuli, možeš da ga pozoveš i na zreo način razgovarš s njim.Tako ćeš videti da li je u pravu i da li je ipak bolje da ne budete zajedno. A videćeš i da li i dalje gaji osećanja prema tebi, to ne možeš znati dok ne razgovaraš sa njim. Ali ako se slažeš da je bila pametna ideja da raskinete, onda njegova osećanja i nisu toliko bitna. Niste zajedno, treba da se pomiriš sa tom činjenicom i probaš da prestaneš da misliš o njemu.
Tu sad dolazi ono teže: preboleti rastanak. Zato sam ovo prethodno i napisala jer će ti biti lakše da počneš s preboljevanjem kada budeš načisto da ste raskinuli i da je tako bolje… Ili da je to prosto njegova odluka i da ti tu ništa ne možeš (čak iako se ne slažeš). Preboljevanje je dugotrajan proces i zavisi od osobe do osobe. Ja bih ti za početak savetovala što manje kontakata s njim. Svaki susret će buditi sećanja i emocije, davaće ti lažnu nadu i vraćati dva koraka nazad. Izlazi sa drugaricama, radi što zabavnije stvari, probaj da ne mučiš sebe stvarima koje te podećaju na njega (pesmama, poklonima, uspomenama). No, ako tu i tamo imaš potrebu da pričaš o njemu i izbaciš sve to što te muči, to radi sa društvom, roditeljima, bratom, sestrom. Razgovor o tome takođe pomaže. Ipak, nemoj da preteruješ, jer će on na taj način i dalje biti prisutan u tvom životu, a treba polako da ga izbaciš iz sistema. Zato ponekad samo skreni misli i nateraj sebe da radiš nešto drugo. Takođe, probaj da upoznaš što više momaka u ovom periodu. Ništa konretno ne mora da se dešava. Prijaće ti pažnja a novi, zanimljivi ljudi vratiće ti samopouzdanje, videćeš da nije on jedini na svetu. A možda ti se neko i svidi. Znam da je kliše, ali s vremenom ćeš sve manje misliti na njega i potom ga preboleti. Početak je najteži. Držimo ti palčeve!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website