Ne smem još da imam dečka

0
0
  • Guest postavljeno 19/10/2017 14:27

Zdravo InTeen! Čitam vaše postove redovno i meni ste puno puta pomogli i nadam se de ćete i ovog puta. Moj drug, da ne kažem najbolji, mi je rekao da mu se sviđam. I on se meni sviđa ali najveći problem je to sto sam ja 7. razred a on 2. srednje i ja još uvek ne smem da imam dečka. Poznajemo se već 6 godina i mnogo toga smo prošli zajedno i on zna sve moje tajne i ja njegove. Ne znam da li da budem sa njim ili da mu kažem da se i on meni sviđa ali da ne mogu da budem sa njim. Hvala unapred!

inteen: Draga čtateljko, teško da ja mogu da znam šta je najbolje za tebe. Ovakve životne odluke moraš donositi sama. Svakako nije loše posavetovati se sa nekim, posebno sa osobom koja zna dosta detalja o vama, vašu istoriju i tvoje životne okolnosti (a to opet nisam ja), ali uvek budi oprezna kada te savetuje neko drugi. Lako je biti pametan kada nismo mi u pitanju jer, ako ne budemo u pravu, nećemo mi stradati. Zato, i ako se konsultuješ sa nekim, sve što kaže uzmi s rezervom i dobro promisli šta ti je najbolje činiti. Pokušaću donekle da razrešim tvoju dilemu, pre svega dodatnim pitanjima koja sama sebi moraš da postaviš kako bi uvidela kuda dalje.
Prvo, nisi rekla do koje mere ti se taj drug sviđa. Da li si već dugo zaljubljena u njega? Da li si često maštala o ovom trenutku u kome ti on priznaje da je zaljubljen u tebe? Jesi li se potajno tome nadala? Ili si tek kada je on tebi priznao da mu se sviđaš, i ti shvatila da se on tebi dopada? Nekako se pitam koliko je to sviđanje autentično. Sledeće pitanje je koliko je to duboko. Da li si zaljubljena u njega, voliš li ga, misliš li da on gaji snažna osećanja prema tebi ili je sve to ipak na nivou simpatije?
Odgovori na ova pitanja su važni jer ti sada stavljaš vaše prijateljstvo na kocku. Ako se smuvate pa to propadne (što se često dešava jer ljudi mešaju prijateljske emocije sa romantičnim i onda shvate da to nije isto i nije ono što su želeli), moguće je da više nećete biti drugari. Dakle, rizikuješ da izgubiš jako blisku i vrednu osobu zbog simpatija koje osećate. No, ako je reč o dubljim osećanjima, onda možda taj rizik ima smisla jer je moguće da će se razviti dobra i kvalitetna veza.
A što se tiče toga da ne smeš da imaš dečka, nisam sigurna šta to tačno znači. Pretpostavljam da ti roditelji brane, ali ne znam koliko su odlučni u tome, ima li prostora za raspravu, dogovor i kompromis, koje su posledice toga ako ih ne poslušaš itd. Opet ti najbolje znaš svoje roditelje i kako sa njima funkcionišeš. Isto tako, jedino ti znaš da li je ta veza vredna cimanja i borbe sa roditeljima, tako da se ponovo vraćamo na prvo pitanje: koliko ti se dečko zapravo sviđa.
Ukoliko je tvoj odgovor mnogo, zaljubljena si ili ga voliš i misliš da on oseća isto, onda verovatno treba nekako da pokušate da budete zajedno. Možeš eventualno da se dogovoriš sa roditeljima da te puste da se zabavljaš s njim ali da im obećaš da nećeš raditi ništa ishitreno. Pošto tvoji mama i tata, pretpostavljam, poznaju tog momka, možda neće biti toliko teško da ga prihvate. Ako ga ne poznaju, svakako ih upoznaj. Ali, ukoliko ti se on ne dopada dovoljno ili sumnjaš u njegova osećanja, to da ti roditelji ne dozvoljavaju vezu zaista je dovoljan razlog da ne budeš sa njim.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ako se vec svidjate jedno drugom slobodno budite u vezi dovoljno ga poznajes jos se i volite nije bitno sto je on druga godina ja imam decka koji je isto 2.godina a ja sam 8.razred samo ne razumem to tvoje ne mogu da budem u vezi to mi nije jasno

  • You must to post comments
0
0

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website