Da li je u redu što mi prvi seks nije bio mnogo bolan i nije bilo krvi?

0
0
  • Guest postavljeno 22/10/2017 14:15

Dečko i ja smo imali sex. Ja imam 18 a on 21 godinu. Meni je bio prvi put. Čitala sam iskustva mnogih devojaka i sve su govorile kako ih to jako boli i mnogo krvare. Mene uopšte nije mnogo bolelo, slično kao malo jači udarac i nije iscurila nijedna jedina kap krvi. Ni to veče a ni ujutru… Da li je sve uredu sa mnom i da li treba da idem kod ginekologa na pregled?

inteen: Draga tinejdžerko, velika je stvar “prebrinuti” prvi seksualni odnos. Tebi je prvo punoletstvo, tvom dečku drugo i to vaše iskustvo je jedinstveno. Kod svakog pojedinca prvi intimni odnos je individualna stvar u svakom smislu te reči, pa i u fiziološkom. Potpuni doživljaj prilikom njega čini splet misaonih, emocionalnih i motivacionih procesa, ali i fizioloških promena koje se tom prilikom dešavaju. Kod tebe, kao što kažeš, to nije bio veći fiziološki potres i tvoje iskustvo razlikuje se od bolnih iskustava devojaka o kojima si čitala. Pitaš se da li je sa tobom sve u redu. Ono što mogu da kažem je da se u pojedinim slučajevima dešava da himen, koji predstavlja tanki sloj tkiva na ulazu u vaginu, ne postoji, odnosno da se osoba rodila bez njega, ili da je toliko elastičan pa zato nema krvi tokom prvog seksualnog odnosa. Isto tako, himen može opstati usled postupnog i nežnijeg intimnog odnosa, ali može se desiti da je nestao i ranije zbog intenzivnijeg bavljenja sportom, korišćenja tampona ili petinga.
Mislim da ne treba da se opterećuješ detaljnim razmišljanjem o ovome, već naprotiv, budeš srećna što je sve prošlo bez većih trzavica i jačih bolova. Verujem da je bitno i to što si sa svojim dečkom uspostavila dobru vezu i da ćete je graditi nadalje. Ponekad se dešava i da nema krvi prilikom prvog odnosa, ali bude par kapi posle drugog ili trećeg, te se ne daj iznenaditi. Svaki čovek i svaka devojka je univerzum za sebe. Bilo kako bilo, predlažem da odeš kod ginekologa da bi te pregledao i da bi se, što je još važnije, posavetovala sa njim oko daljeg polnog života i ponašanja, kao i oko najboljih metoda kontracepcije. Srdačan pozdrav.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website