Šta treba uraditi ako kondom ostane u vagini?

0
0
  • Guest postavljeno 22/10/2017 17:52

Šta je potrebno da se uradi ako kondom ostane u vagini sa sve spermom?

inteen: Draga čitateljko, nije baš najjasnije kako se to desilo s obzirom na to da se kondomi prave u veličinama koje bi trebalo da odgovaraju svakom prosečnom muškarcu. U svakom slučaju, pretpostavljamo da si prvi deo posla već obavila. Dakle, da si ga odstranila iz vagine (ako ti to nije pošlo za rukom i on ne ispadne sam, treba da odeš kod ginekologa). Pošto se sadržaj (odnosno ejakulat) uobičajeno nalazi na gornjem kraju prezervativa, ne bi trebalo da postoji bilo kakav problem. Ukoliko ste ga pažljivo izvadili, najverovatnije nema razloga za brigu.
Međutim, kako bi taj incident mogao biti posledica vašeg neiskustva (nisi ništa napisala o tome koliko vam je godina, jesi li ranije imala dečka, da li je to bio prvi put da si imala seksualni odnos, da li je kondom ostao ceo ili se pocepao, a potom i kako stvari stoje s tvojim momkom itd), onda je moguće i da je došlo do dodatnih komplikacija, odnosno da se možda sadržaj kondoma izlio. To je ono što bi vas dvoje trebalo da znate. Ako se desilo tako nešto, trebalo bi što pre da se posavetuješ sa nekom starijom osobom od poverenja (mama, tetka, sestra…) ili još bolje ginekologom, te da eventualno uzmeš pilulu za dan posle. Molim te da pročitaš naše tekstove: Hoće li pilula za dan posle delovati ako sam je popila dan i po nakon odnosa? i Šta mislite o piluli za dan posle?. Razmisli dobro, proceni koliki je rizik od toga da si ostala u drugom stanju i, kao što smo već napomenuli, porazgovaraj sa lekarom, a potom donesi odluku.
Imaj na umu da je reč o tabletici koja nije nimalo bezopasna i ne predstavlja redovan vid zaštite, već hitnu kontracepciju, kako je drugačije i nazivaju. Takođe popričaj sa momkom da biste uvideli zbog čega se to desilo. A ubuduće bi trebalo da budete obazriviji i učinite sve kako se takve nezgode ne bi ponavljale.
I na kraju, ako je pitanje hipotetičko, onda treba ispravno da postavite kondom tako što ćete slediti uputstvo na pakovanju. I, pre nego što ga uopšte kupite, ustanovite da mu nije istekao rok. U tom smislu od pomoći ti mogu biti članci: 5 stvari koje zaista treba da znaš o kondomima i Problem sa stavljanjem kondoma. Budete li pažljivi, oslobodićeš se straha i više te neće mučiti takva pitanja i dileme. Veća verovatnoća je da prezervativ pukne ili se iskida, nego da spadne i ostane u vagini. Istina, i to se događa, ali retko. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Imam 16 godina i decka vec godinu i po dana, ali posto su mi roditelji jako strogi krijem to od njih. Ali vremenom cu morati da im to saopstim, ako mozete da mi kazete kada je pravo vreme za to i koji je najbolji nacin. 

  • You must to post comments
0
0

Imam 16 godina.Sa dečkom(18 godina) sam tri meseca.Nevina sam.Pričali smo tome.Kad god želi da probamo nešto novo,prvo me pita.Sinoć smo se trljali bez donjeg veša.Probali smo da imamo odnose,ali nije išlo jer sam previše uska.Mislim da penis  nije ni 2 cm uspeo da udje.Nismo koristili kondom.Pa me zanima da li postoji mogućnost da ostanem u drugom stanju?..Unapred hvala.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website