Spremna sam i fizički i psihički da imam seks, ali nisam sigurna u dečka sa kojim sam

0
0
  • Guest postavljeno 05/10/2016 18:36

Dugo sam zaljubljena u četiri godine starijeg dečka. Znamo se duže od godinu dana, ali naša veza nije toliko trajala. Imali smo nekoliko prekida sa pauzama. Sada smo ponovo zajedno i sve ide kako treba. Inače je pun razumevanja, jako pažljiv. Provodimo mnogo lepog vremena zajedno i sve ide ka tome da spavamo prvi put. Imam 15 godina, nevina sam, ali već duže imam želju i potrebu za tim. Dobila sam pre pet godina, tako da mislim kako sam i fizički i psihički spremna, jer sam zrelija od mnogih vršnjakinja. Želim da to bude sa njim, ali, eto, zbog tih naših prekida pomalo se premišljam. Sigurno me ne bi iskoristio samo za to i kasnije ostavio, poznajem ga jako dobro… Veoma sam mlada i nemam s kim da porazgovaram o tome, a stvarno imam želju… Hvala unapred.

inteen: Draga tinejdžerko, iz tvog pisma se vidi da si dosta razmišljala o pitanjima važnim za donošenje odluke o stupanju u seksualni odnos prvi put. Uvek je važno, a naročito u tvojim godinama, da dobro promisliš o svemu i odgovorno pristupiš ovoj značajnoj odluci.
Koliko mogu da zaključim iz onog što si podelila, svesna si svojih želja i potreba i prilično sigurna da si sa te strane spremna, što i jeste jedna od najbitnijih stvari na koje treba da obratiš pažnju. Druga je, svakako, odnos sa dečkom i tvoje poverenje u njega. Iako kažeš da mu veruješ, jasno je da te vaši prekidi čine nesigurnom. Nije neobično da se zapitaš, a možda ne bi bilo loše i da razmisliš, kako bi mogući prekid veze nakon prvog odnosa delovao na tebe. Da li bi se tada osećala loše? A možeš da budeš opuštena i postupiš prema trenutnim potrebama uz svest da je i negativan scenario moguć. Takođe, stičem utisak da nemaš slobodu da razgovaraš sa ljudima iz okruženja, što, pretpostavljam, ima veze sa tvojim uzrastom. Pre bilo kakve odluke važno je da imaš osobu od poverenja s kojom možeš da pričaš o ovoj temi. Kako bi se informisala o zaštiti i razrešila sve druge dileme treba da pričaš sa nekom odraslom osobom, a to može biti lekar, psiholog, starija sestra ili neko drugi kome veruješ. Jer i činjenica da si to podelila sa nekim iz okruženja govori da si zaista u redu sa svojom odlukom, da je se ne stidiš i da si spremna da joj pristupiš odgovorno.
Odlično je što si svesna da si spremna i važno je da slušaš sebe i svoje potrebe. Mislim da bi sada bilo dobro da razmisliš i o drugim bitnim pitanjima, dobro se informišeš i daš sebi vremena da se još malo pozabaviš sumnjama i dilemama koje očigledno imaš. To ne mora biti dug period, ali kada ih rešiš, bićeš opuštena i moći ćeš da uživaš, a sigurna sam da ti neće biti žao što si malo sačekala. Pred tobom je mnogo vremena za lepe trenutke, samo strpljivo. I srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Hvala puno na odgovoru! Drago mi je sto nisam naisla na osudjivanje, vec na nekoga ko ima takav pogled na tinejdzerske probleme 🙂

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website