Pomozite mi da protumačim ponašanje jednog dečka

0
0
  • Guest postavljeno 30/10/2017 22:19

Zdravo. Imam problem. Naime otkako sam krenula u srednju, u odeljenje idem sa jedim jako čudnim dečkom. Druži se sa mojim bratom. Počela sam sa njim baš da se družim i postali smo skoro najbolji prijatelji. Svi su to primetili i zezali nas da smo zajedno. Malo smo se udaljili nakon toga. Kasnije, počeo je da me zeza zbog izgovora (nekad mi je glas visok ali imam i drugačiji akcenat). Dosta je počeo da me imitira. Kad god prođe pored mene uglavnom se smeška i priča mojim izgovorom. Zove me uglavnom nadimkom. Šta mu nije jasno, uvek mene pita. Kad sam ljuta na njega, pokušava na sve načine da me odljuti. Pošto svira gitaru, uvek mene pita šta da svira. Ima svoje drugarice sa kojima se baš druži ali ih ne zeza. Ne znam šta da mislim. Od svih devojčica baš mene iskorišćava i zeza me. Ne znam zašto to radi. Meni se on pomalo sviđa ali pokušavam da se ne zaljubim još više jer me nervira zbog zezanja. Ne znam da li je zaljubljen u mene ili jednostavno sam mu predmet za ismevanje. Molim vas pomozite mi da protumačim.

inteen: Zdravo, tinejdžerko! Odnosi koje pominješ (ti-on, ti-brat, ti-društvo i on-društvo) malo su zamršeni kad smo tinejdžeri, pa ću pokušati da sve shvatim i komentarisaću deo po deo tvog pitanja.
Pošto se taj „čudak” druži s tvojim bratom, zašto ne bi pitala njega da li nešto više zna o tome šta je podloga takvog ponašanja prema tebi? Ne kažem da to treba obavezno da uradiš, već samo predlažem, ne znajući koliko si bliska s bratom, odnosno da li inače pričate na tu i slične teme.
Šteta što ste vas dvoje podlegli pritisku društva i što je njihovo zezanje malo pokvarilo vaš odnos, jer mi deluje kao da ste fino počeli da ga gradite. Drugari su vam ili malo nezreli ili malo zavidljivi, pa su se umešali tamo gde im nije mesto. Možda su i dobronamerni, a samo željni dobrih fora, jer je to često u muško-ženskim društvima, ali ste se vas dvoje zbunili i niste se snašli. Trebalo je da se i vi zezate na svoj račun. Na taj način im ne bi bilo više zanimljivo da vas peckaju, pa bi vas malo-pomalo ostavili na miru. Ne znam koliko je vama dvoma bilo komplikovano da se družite van društva, dakle da samo vas dvoje provodite vreme na način koji povezuje vaša interesovanja. Možda je trebalo u startu da tako uradite. Eto predloga ako se u budućnosti ponovo zbližite.
Šta je bilo bilo je, vi ste sada na distanci, ali on kao da pokušava da ti se ponovo približi i bira, ako mene pitaš, glup način da to postigne, imitirajući te i podsmevajući se. A na koji način te iskorišćava? To mi nije jasno iz napisanog. S druge strane, ceni tvoje mišljenje i ne da ti da se loše osećaš. Hm, kontradiktorno skroz. Ništa, jedini način da saznaš šta želi jeste da razgovaraš s njim nasamo, ne u školi, ne u gradu s društvom posle škole i sl. Treba da budete sami i porazgovarate. Pitaj ga iskreno u čemu je stvar, jer te s jedne strane imitira i zeza pred drugima, a s druge vam je lepo kad svira i pričate i smejete se. Ili tako nešto, ne moraš da mu kažeš ovako od reči do reči, ali ti je sigurno jasno šta poentiram. Razumem da te nervira i nerviraće te i zbunjivati još više ako ne reaguješ. Nemoj da se bojiš da ćeš se ispaliti, jer mu ne priznaješ ništa, samo ga suočavaš s njegovim nelogičnim ponašanjem prema tebi (možda je on toga nesvestan) i normalno je da želiš da zauzmeš određeni stav prema njemu, ne želiš više da se mučiš.
Pošto nemam dovoljno podataka i ne poznajem ni tebe ni njega, ne mogu ništa više da ti kažem. Morate da razgovarate, samo to uradi mudro. Videćeš i sama kako će reagovati na tvoju inicijativu i da li će tada da se promeni nabolje. Ako bude tako, super, ako te i dalje bude zezao – zaboravi ga. Imaš li još neko pitanje, izvoli, tu smo! Srećno!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website