Dozvoljavam svašta dečku ali još ne mogu da se opustim i imam seks s njim

0
0
  • Guest postavljeno 04/11/2017 23:44

Dragi in teen, imam 16 god i moj dečkoo takođe. Već smo godinu i mesec i po dana zajedno. Bukvalno mu sve dozvoljavam, i on meni isto, ali meni je glupo da ga dodirnem ispod gaćica… Msm to i nije neka velika stvar ali svakako mi je glupo, a inače smo imali i trenutke za vođenje ljubavi i htela sam, ali ipak mu nisam dozvolila. Moje pitanje je da li da se opustim skroz u svakom smislu i da li bi bilo okej da se j… sa njim? Msm ja želim da mi on bude prvi i sve, ali kad god smo bili kod njega problem je bio što sam se plašila da neko od njegovih ne bane u sobu. Pomozi mi.

inteen: Draga čitateljko, u tvom pitanju se provlači više problema. Tu je sramota od dodirivanja dečka po intimnim zonama, onda dilema da li da imaš seks sa njim i na kraju strah od toga da vam neko ne bane u sobu. To jesu različite dileme i treba da se pozabaviš svakom ponaosob, ali ipak mislim da je glavna ta da li da spavaš s njim i da bi njeno razrešenje donelo razrešenje i ostalih.
Iako ste dugo u vezi, ti si i dalje mlada i nije pod obavezno da se osećaš spremnom da izgubiš nevinost. Takve stvari su pre svega individualne, ne postoji pravilo ni sa koliko godina, ni posle koliko vremena u vezi treba da se spava sa nekim. Takođe, sve ove dileme koje imaš su potpuno normalne i muče svakoga ko se tek sprema da stupi u seksualne odnose. Mi smo već mnogo puta pisali o tome, pa baci pogled na nekoliko članaka, sigurna sam da će odgovoriti na neka pitanja: Ne znam da li je prerano za prvi seks, Sramota me je da dečku stavim ruku tamo dole, Nisam sigurna u ispravnost odluke da izgubim nevinost i Predrasude, dileme i strahovi pre prvog seksa.
Ja u svakom slučaju ne mogu da odgovorim na pitanje da li treba da spavaš sa dečkom ili ne. Takvu odluku moraš da doneseš sama, a ona treba da se bazira, pre svega, na tome da li se ti osećaš psihički spremnom da stupiš u seksualne odnose, bilo sa kim, prosto da li si spremna na takav korak. Ako je odgovor NE, onda nemaš dilemu, sačekaj dok ne budeš. Svakako nemoj to uraditi preuranjeno jer se posle nećeš osećati dobro. A ako je odgovor DA, onda se postavlja pitanje da li to želiš da uradiš sa dečkom sa kojim si sada. Dakle, da li ga dovoljno voliš, koliko mu veruješ, da li ti se čini da vaša veza ima budućnost, da li si dovoljno opuštena pred njim itd.
Nije mi potpuno jasno kako mu to bukvalno sve dozvoljavaš, ali ti je i dalje glupo da ga dodirneš ispod gaćica. Ne znam koliko je on daleko otišao u tom “svemu” ali ti očigledno nisi sasvim opuštena pored njega. S jedne strane, to ne mora ništa da znači, takva vrsta bliskosti i opuštenosti se vremenom stiče i kada bi ga prvi put dodirnula, kasnije ti više ne bi bilo glupo. S druge strane, može da govori o tome da se ti ipak ne osećaš toliko prijatno pored njega i zapravo ne zeliš da spavaš s njim. Ali to je opet nešto što moraš sama da dokučiš.
Strah da vam ne banu roditelji jeste realan, ali ti najbolje znaš koliko je osnovan. Da li vam često upadaju u sobu? Da li su vam upadali već dok ste se mazili i bili u kompromitujućim pozama? Da li su stalno kod kuće ili ponekad i izađu ili otputuju negde? Da li njegova soba ima ključ? A potom razmotri ista pitanja vezano za tvoj stan i tvoje roditelje. Ne znam kakva je situacija i koji su odgovori na sve ovo, ali obično postoji način da se izbegne to upadanje roditelja, ako se baš hoće. I ukoliko odlučiš da spavaš s njim, savetujem vam da prvi put osmislite tako da ne budu roditelji u blizini jer ćeš moći više da se opustiš i nećeš brinuti oko toga da li će da uđu u sobu. Nakon prvog puta, sve bude lakše. Nadam se da smo ti bar malo pomogli oko svih dilema koje imaš, s tim što ćeš na kraju dana ipak morati sama da ih rešiš. Srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website