Da li će ginekolog reći mojoj mami ako izgubim nevinost?

0
0
  • Guest postavljeno 06/11/2017 10:35

Imam 15 godina i želela bih da imam seks sa dečkom. E sad, ako odem kod ginekologa, da li će on reći mojoj mami da nisam nevina ili šta već? Ne bih volela da ona sazna…

inteen: Draga čitateljko, vidim da žuriš da izgubiš nevinost i da te naizgled najviše brine to kako ćeš da se suočiš sa mamom, ako sazna. E sad, moram da počnem od činjenice da je svako ljudsko biće posebna priča i da svako razmišlja na svoj način, ali ono što nam je svima zajedničko jeste da smišljamo izgovore da nešto uradimo ili ne uradimo. Takvi smo dok smo mladi, a takvi smo i kada odrastemo. Izgovori mogu da budu vezani za društvo, školu, privatni život, odnos sa roditeljima, a vrlo često imaju veze sa našim željama i strahovima. Pominješ da se plašiš da će mama saznati šta se s tobom dešava, a ja ti mogu reći da su u osnovi tog straha drugi tvoji strahovi vezano za problematiku intimnih odnosa. Zašto želiš da sakriješ tako važnu stvar od mame? Da li od nje kriješ i da imaš dečka? Možda ne bi volela da ona sazna jer i sama misliš da je rano za to?
Kada smo mladi, želimo što pre da budemo odrasli i skloni smo da u neke stvari i obaveze požurimo, nismo sigurni da li je to tog trenutka baš za nas. Suočavamo se sa sobom i pitamo se da li smo dovoljno sazreli da to uradimo. Intimni odnosi su vrlo ozbiljna stvar i za njih treba pripremiti teren u svakom smislu. Najpre se treba zapitati zašto ja to želim, da li to neko drugi hoće više od mene ili osobe oko mene smatraju da je to kul, pa sam bez preispitivanja prihvatila njihovo mišljenje.
Intimni odnosi su nešto u šta se ne juri, naročito u periodu kada moraš da misliš i na mnogo drugih stvari, kao što je izbor srednje škole koju ćeš upisati ili, pak, snalaženje u novoj školi koju si upisala. O njima treba lagano najpre promišljati i lagano se pripremiti. Šta to znači? To najpre znači da treba da upoznaš sebe i to šta želiš i zašto to želiš, zatim da dobro razmisliš kakva je osoba sa kojom nešto želiš. Kada su dvoje mladih u vezi, a naročito kada su vrlo mladi kao ti, bitno je i neophodno da se stvari i odnos razvijaju polako. Dečko sa kojim si treba da pokaže da mu je do tebe stalo i da si mu važna. Trebalo bi da mu postaviš različite zadatke, a dobro bi bilo i da ta provera potraje, kako bi bila sigurna, pre nego što odete dalje. Za tako veliku stvar, kao što je prvi seks, ključno je da imaš poverenja u sebe i u osobu sa kojom si. Pohvalno je i da ti oko svega ovoga ne bude svejedno, a ti si to pokazala pominjući brigu oko mame.
Kod ginekologa možeš da odeš i pre nego što sazriš i nešto ishitreno i na brzinu uradiš, te da se informišeš o intimnom životu i sredstvima za kontracepciju. Pored toga, mislim da je poželjno da ljude koji nas vole i bitni su nam uvedemo donekle u naš lični život. Neka mama i tata i drugi tebi bliski ljudi upoznaju tvog dečka. Možda će ti zbog toga biti lakše, a možda teže, ali ono što je dobro je da ćeš na taj način dobiti priliku da stvari (vezano za sebe i za vas) sagledaš iz nekog novog i drugačijeg ugla. Pozdravljam te!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website