Strah me je od prvog pregleda kod ginekologa

0
0
  • Guest postavljeno 07/11/2017 09:55

Imam 17 godina i još uvek nisam posetila ginekologa, ne znam da li je to normalno ili ne. Imam neki strah od toga, ali planiram uskoro da ga posetim i ne znam da li bi trebalo da se sredim dole ili ne i da li to može praviti ikakve smetnje pri pregledu ili ne, da li je mnogo awkward ako sam vlažna dok me neko pregleda i da li treba da idem sa mamom/sestrom ili je bolje da idem sama? Nadam se da me možete posavetovati i razjasniti mi malo taj prvi odlazak ginekologu.

inteen: Draga čitateljko, nije strašno što još nisi bila kod ginekologa. No, nemoj više da odugovlačiš. Ne znam da li si seksualno aktivna ili ne, ali ni to nema trenutno neki značaj, jer već razmišljaš o pregledu i to je najvažnije. Ne treba da se brineš i plašiš. Takođe, to je lekar koji svakodnevno prima brojne žene, tako da mu ništa o čemu govoriš nije neobično, a ponajmanje to što si vlažna. To je sasvim prirodno jer se vagina iznutra čisti sama. U tome joj pomažu dobre bakterije koje se zovu laktobacili, a oni čuvaju njenu kiselost i bore se protiv virusa.
Pošto smo već više puta pisali na tu temu, molim te da pročitaš naše tekstove: Ovo ti niko nije rekao o prvoj poseti ginekologu i Kako ginekolog pregleda nevinu devojku?. Kod doktora možeš otići sama, ali i sa mamom, sestrom, drugaricom… Tu odluku moraš doneti sama, a zavisi od toga kako će tebi biti najlagodnije. Ukoliko misliš da bi ti lakše bilo da neko pođe s tobom, onda tako i uradi. Takođe smo govorili i o izboru ginekologa. I to je na tebi. Možeš otići kod lekara kod koga idu tvoja mama, tetka, sestra, jer je on provereno dobar, ali imaj na umu da ne mora da znači da će i tebi leći. Zato, možeš slobodno da pronađeš i nekog drugog. Nekada je bolje da ideš kod doktora koji više radi sa devojkama tvog uzrasta jer ti može biti prijatnije da s njim podeliš sve svoje sumnje i postaviš mu najrazličitija pitanja. Pogledaj članke koje sam navela, sigurno će ti pomoći da razrešiš svoje dileme i pripremiš se na taj korak. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website