Depresivna sam i stalno plačem zbog raskida sa dečkom

0
0
  • Guest postavljeno 08/11/2017 18:16

Dragi inTeen, imam problem i verujem da mi možete pomoći. Upoznala sam jednog dečka i bili smo zajedno. Ubrzo smo raskinuli zato što je tražio seksualne odnose. Naravno, nisam pristala i to je glavni razlog prekida naše veze. Posle nekoliko meseci, opet mi se javio, i pošto se meni on oduvek sviđao i ako pričaju da je jako loš, duva travu i sve loše stvari, on se meni oduvek dopadao. Kao što rekoh, javio mi se i opet smo bili u vezi. Svakim danom je bilo sve gore i gore, počeo je da me ignoriše, ne odgovara nikada na poruke, uopšte nije bio zainteresovan. Ubrzo smo raskinuli i od tada sam u depresiji. Volim ga previše i u nekim trenucima me briga za sve loše što radi i znam da je kraj, ali ne mogu da ga zaboravim… Stalno plačem i zbog drugih pritiska i svega pomišljala sam na samoubistvo…

inteen: Draga čitateljko, iz tvog pitanja je jasno, a vidim da si i ti toga svesna, da pomenuti momak nije dobra osoba i svakako nije dobar materijal za dečka. Ne samo da duva (i radi te druge loše stvari), već se i prema devojkama ponaša ružno. Tebe je želeo da nagovori da, posle veoma kratkog vremena, imate seksualne odnose. I ne samo to, nego je raskinuo s tobom kada na to nisi pristala. A drugi put kada se smuvao s tobom, verovatno je to uradio jer se ponadao da si se predomisila i tada ćeš spavati sa njim, ali pošto nisi, ponašao se grozno i naravno opet ste raskinuli.
Devojke često privlače loši momci jer gaje iluziju da će uspeti da ih promene, da će one biti te zbog kojih će oni prestati da varaju, duvaju i biti spremni da sačekaju na seks, ostave loše društvo, unormale se itd. To se u principu nikada ne dešava. Neki momci sazru jer prosto dođe vreme za to (što će u ovom slučaju možda biti za desetak godina) i nikakva devojka nema veze s tim, a neki nikada ne sazru i uvek ostanu “loš” materijal za vezu, brak, život.
Ti si, srećom, bila dovoljno pametna da ne pristaneš na njegov tretman i presiju da imate seks. Zamisli koliko bi tek patila da si spavala s njim, pa da te je onda ostavio. A to bi se sigurno dogodilo, jer je takav tip. No sad je pitanje šta da radiš sa svom tom patnjom i tugom. Ne želim da umanjujem tvoja osećanja jer sam sigurna da je sve to vrlo bolno i deluje ti kao da nikada neće proći, ali mislim da je važno da raščlanimo ta osećanja i odnos prema njemu. Ti njega praktično ni ne poznaješ, bili ste jako kratko zajedno i tu emociju prema njemu ne možemo nazvati ljubavlju. Pretpostavljam da ti je ovo jedno od prvih iskustava sa momcima i samim tim je izrazito intenzivno jer kada smo mladi, imamo veću tendenciju da idealizujemo stvari, nego kada odrastemo. Momke ne vidimo onakvima kakvi jesu i nerealno očekujemo da će sve to trajati zauvek. Tebi je ovo bilo posebno neprijatno, pošto si ga idealizovala i ignorisala sve njegove mane, pa si odjednom dobila udarac realnosti koji je raspršio svu tu fantaziju, a ti za to nisi bila spremna. Zato sada nastavljaš da maštaš o njemu i zamišljaš da ste i dalje zajedno. No, ako razmotriš te fantazije, videćeš da ga u njima predstavljaš kao dobrog dečka koji te voli i poštuje, što nije tako u stvarnosti. Dakle, kada kažeš da ga voliš, ti ne voliš njega nego sliku koju si stvorila o njemu. Voliš osobu koja ne postoji. Ne znam koji su to drugi pritisci koje pominješ, ali pretpostavljam da ti je ovo neki loš period u životu, a sve je samo pojačano time što se dogodilo sa njim. Međutim, sve će to proći. Koji god problem da imaš, sigurna sam da ćeš ga rešiti uz pomoć i podršku roditelja i prijatelja, a što se patnje za dečkom tiče, budi uporna i govori sebi da ne voliš njega, nego nerealnu predstavu koju imaš o njemu, govori sebi da je on mnogo loš za tebe i da zaslužuješ bolje (što je potpuna istina), pokušaj da ne budeš sama, već okružena porodicom i drugarima jer će ti to dati snagu, skrenuti misli i uveriti te da nisi pogrešila što si odbila seks sa njim. Nemoj da se predaješ, svi mladi prolaze kroz slične stvari i svi nekako prežive. Drži se, a mi smo tu za sva pitanja.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

 

 

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website