Bila sam sa dečkom na veče a onda smo se dogovorili da budemo samo drugari, ali…

0
0
  • Guest postavljeno 09/11/2017 20:42

Bila sam na veče sa jednim dečkom, posle toga nije hteo da se čujemo ni viđamo, a kada smo se smuvali, to je bio drugi put kako se vidimo. Posle toga počnem da izlazim sa njegovim društvom gde je i on i tako počnemo da se i mi družimo. Njegovo društvo nas stalno zajebava, on se stidi, ćuti ili ih ućutkuje, a ja se takođe zajebavam sa njima. Taj Petar i ja smo se dogovorili da ostanemo samo drugari, ali on me stalno zove tipa da kuvam kafu, da mu spremam palačinke, uzeo mi minđušu, pošto ima izbušeno jedno uvo, druga minđuša je kod mene, uzeo mi pakovanje žvaka, slušalice, ali to se dešava stalno da me zove, ili da odemo zajedno na kafu posle škole, pošto idemo u različite škole. A neki put pita kao imaš neku drugaricu za mene. Meni on nije jasan, može neko da mi pomogne da mi objasni šta on zaista želi.

inteen: Draga čitateljko, ne verujem da mi možemo da budemo mnogo pametniji od tebe i znamo šta on hoće. Nažalost ni ti, ni mi ne možemo da čitamo misli. A ako nisi sigurna u nečije motive i značenje njihovog ponašanja, najbolje je da pitaš. Uvek se ispostavi da je to najadekvatnije rešenje. Meni se čini da ni on nije baš siguran šta bi želeo. Izgleda da mu prija druženje s tobom, čim te zove da mu kuvaš kafu itd, ali možda ne zna da li bi bio s tobom ili ne. Možda mu i smeta to što ga celo društvo zeza, pa misli da bi to postalo još gore ako biste se smuvali. A moguće i da nije siguran šta ti osećaš, pa ispituje teren time što te pita da li imaš drugaricu za njega, što uzima tvoje stvari itd. Jednostavno pokušava da vidi kako ćeš ti da reaguješ, pa da na osnovu toga odluči o svom sledećem potezu.
Ono što meni u ovoj priči nedostaje, a mislim da je jako važno, su tvoja osećanja prema njemu. Pojma nemam šta ti iz svega ovoga želiš. Da li je tebi OK da budete drugovi ili si na to tek tako pristala, da ne bi komplikovala stvari? Da li bi želela da mu se sviđaš? Da li bi htela da budeš s njim? Da li ti prija kada mu kuvaš kafu i kada ti uzme minđušu?
Umesto što pokušavaš da dokučiš šta on hoće i pročitaš mu misli, batali to i zapitaj se šta ti želiš. Jer, kada budeš znala, onda ćeš moći i da se boriš za to. Da postaviš stvari na svoje mesto. Ako sve to doživljavaš kao drugarsko ponašanje i ne želiš ništa više, onda nemaš problem. Ukoliko ti se dopada, onda mu kaži da ti ne prija kada te pita za drugarice jer bi želela da pokušate još jednom. Ako on ne pristane, bar ćeš znati na čemu si. Ali nemoj da dozvoljavaš da drugi upravljaju tvojim životom. Treba uvek da znaš šta ti želiš i na šta pristaješ, kako bi se zaštitila i izborila za ono što hoćeš. Jer to je najvažnije.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

 

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website