Moj najbolji drug želi da među nama bude nešto više

0
0
  • Daniela postavljeno 06/11/2017 23:49

Dragi inteen, imam problem. Imam najboljeg druga sa kojim se družim oko 4 godina. Par puta, od tada, sam se ja njemu sviđala. Ove godine smo postali baš bliski i ja sam počela opet da mu se sviđam. On želi da među nama bude nešto više. Ja nisam ravnodušna i ne mogu da kažem da ja ne bih bila sa njim, ili da mi se on ne sviđa, ali se bojim da će, ako nešto bude između nas, sve pasti u vodu. Šta bi trebalo da uradim? Hvala unapred.

inteen: Draga čitateljko, zaista imaš problem i tešku odluku da doneseš. Već smo pisali o ovakvim stvarima pa pogledaj nekoliko naših članaka: Zaljubila sam se u najboljeg druga ali ne želim da ga izgubim, Dopada mi se drug, a otkad on to zna, ne priča sa mnom, izbegava me i ignoriše i Da li je vredno rizikovati prijateljstvo radi veze?.
Rizik definitivno postoji jer veza nije isto što i prijateljstvo. Može lako da se desi da se prosto ne uklapate na emotivnom nivou i ubrzo raskinete, a prijateljstva nakon raskida obično budu nezgodna i klimava. Ponekad, nakon nekog vremena, ljudi ipak prevaziđu raskid i nastave da se druže, ali takve situacije nisu baš česte.
S druge strane, iz prijateljstava se neretko i rađaju najlepše veze. To je zato što su se se te dve osobe upoznale u opuštenoj atmosferi, gde nisu pokušvale međusobno da se impresioniraju, već su bile otvorene i iskrene. Drugačije rečeno, prijatelji su osobe koje se dobro poznaju i znaju jedna drugoj mane. E sada, tu je opet pitanje da li bi mana ili neka osobina koja nije problem u prijateljskoj vezi ipak postala problem u romantičnoj, odnosno bila nešto što preterano nervira ili preko čega ne može da se pređe.
Ti najbolje poznaješ tvog druga i znaš kakav odnos imaš s njim. Da bi donela odluku, pre svega se zapitaj da li želiš da se nađeš u njegovom zagrljaju, da se šetate i držite za ruke, želiš li da se ljubiš s njim. Onda probaj da zamisliš kako bi vaša veza izgledala. Razmisli da li su njegove osobine nešto što želiš kod svog dečka, da li on poštuje devojke, kakav ima stav prema vezama itd. I na kraju moraš da staviš na vagu šta ti više znači, prijateljstvo sa njim ili potencijala veza, odnosno da li se taj rizik uopšte isplati. Srećno u donošenju odluke.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website