Da li je OK što sam spremna da izgubim mnoge stvari da bih sačuvala sebe?

0
0
  • Guest postavljeno 10/11/2017 11:55

Zdravo! U vezi sam sa dečkom 10 meseci, imam 15 godina i nevina sam, naravno. Volim ga, imamo poverenja jedno u drugo, pažljiv je, dobar prema meni, što je donekle logično, jer sam sa njim, ali da uvedem u priču… On ima 17 godina i već je spavao sa devojkama, prošao je dosta više od mene, nije me nagovarao ni na šta, ali već sam mu rekla na početku da imam svoje principe i to je to, neću da ga zavlačim jer to neće još biti i ne znam hoće li uopšte ikad biti s njim, bila sam otvorena, i on to zna. Pošto smo se mazili preko odeće, rekao mi je da ne moramo da spavamo, ali da bar nešto imamo, da stavim ruku njemu u gaćice itd… Nisam baš sigurna, iako mu verujem, ali sam rekla da ni po koju cenu neću pokršiti stav i principe, ne konkretno za to što je rekao, već i za gubljenje nevinosti. Ne želim iz principa pre 17-18, što ne znači čim napunim 17 ajmo sad koji bilo, nego kad budem bila spremna… Odužila sam previše, ali moje pitanje je da li je uredu što sam spremna da izgubim mnoge stvari da bih zadržala sebe i svoje principe?

inteen: Draga čitateljko, veoma zrelo i lepo razmišljaš. Takođe je pohvalno što si bila iskrena sa svojim dečkom i ne želiš da ga zavlačiš. Na njemu je da to prihvati ili ne, a ti imaš potpuno pravo da u tim godinama ne želiš da imaš seks. Mnogo puta smo pisali o tome koliko je važno da devojka bude sasvim spremna na taj korak i sigurna u osobu sa kojom je. Intimni odnosi su nešto čime se nadograđuje veza u kojoj ima ljubavi, poštovanja i međusobnog poverenja. Ne treba nikako da radiš nešto što ti ne prija. Šta god da tvoj momak traži od tebe, uvek možeš da kažeš NE, ukoliko ti to stvara nelagodu (mislim i na to da staviš ruku u njegov donji veš).
Sasvim je OK što imaš određene principe, čuvaš sebe i na pada ti na pamet da podležeš pritiscima okoline. Najvažnije je imati svoj stav i stajati iza svojih odluka.
Tvoj dečko će te čekati koliko god bude potrebno, ako te zaista voli i poštuje ono što mu kažeš. S druge strane, kao što si i sama rekla, možda on neće biti taj sa kojim će ti biti prvi put. Ukoliko tvoje odbijanje bude razlog vašeg raskida, ne treba da se sekiraš. Zaista ništa ne gubiš. Veoma si mlada i ima vremena za sve. Ne treba nigde da žuriš. I znaj da on sigurno nije onaj pravi, ako nije u stanju da sačeka. Na osnovu svega što si napisala, zaključujem da trenutno apsolutno nisi spremna da imaš intimne odnose i da to u tvojoj glavi još ne postoji kao opcija. I potpuno te razumem, jer mada kažemo da je to individualna stvar, 15 godina jeste prerano. Slušaj sebe, sledi svoj tempo i čuvaj se. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website