Da li je u redu prvi put spavati s nekim sa kim niste u vezi i koga ne volite?

0
0
  • Guest postavljeno 15/10/2016 12:00

Imam 16 godina i idem u drugi srednje. Među mojim vršnjacima najviše se priča o seksu, pogotovo što u mom društvu ima i malo starjiih (18,19 godina), pa svakodnevno slušam o tome. Iskreno, imam jako veliku želju da spavam sa nekim, stvarno mislim da sam spremna i dovoljno zrela za to. Mene zanima da li je okej da to uradim s nekim ko mi se trenutno baš sviđa a nismo zajedno, ako sam sigurna da to neće širiti? Iskreno, mislim da to nije big deal, ali me zanima mišljenje starije osobe jer možda i grešim. Čini mi se da je kliše kako prvi put treba spavati sa osobom sa kojom si duže u vezi i koju voliš. Naravno, da me ne shvatite pogrešno, divno je ako se tako desi, ali mislim da nije neophodno. Hvala unapred.

inteen: Draga devojko, u godinama si kada seks postaje centar pažnje, nešto o čemu se dosta i često priča, pogotovu ako se krećeš u starijem društvu. Normalno je da se i sama zainteresuješ, da se pitaš kako to izgleda, kakav je osećaj, treba li to da uradiš, sa kim, da li je nužno da budeš sa tom osobom u vezi, treba li da pričaš o tome i konsultuješ se s nekim ili da odluku doneseš sama itd. Drago mi je što si se obratila nama, jer to pokazuje dozu zrelosti, odnosno da u tako nešto nećeš uleteti bez razmišljanja.
Ja bih se, za početak, složila s tobom da ne mora svako prvi put da spava s nekim koga voli ili sa kim je u vezi. Ali je ipak bolje ako jeste tako. Naime, prvi seks je pipava stvar. Često je bolan, teško je opustiti se, ne znamo baš šta treba da radimo, možda se predomislimo u poslednjem trenutku, može doći do krvarenja, nakon seksa se možemo osećati pomalo tužno ili čudno… Sve ove dileme, nedoumice i strahove lakše je podeliti sa osobom koju poznajemo, volimo, kojoj verujemo.
Još nešto je veoma važno da imaš na umu. Ti imaš tek 16 godina. Nisi u dvadesetim pa da je čudno što si još uvek nevina dok su svi oko tebe spavali sa nekim. Takođe, mladi u tvojim godinama često preteruju (da ne kažem lažu) kada govore o svojim seksualnim iskustvima. Pokazalo se da ne tako mali broj mladih od 14-20 godina koji tvrde da su imali prvo seksualno iskustvo zapravo ne govori istinu. To rade kako bi bili face, prihvaćeniji u društvu. Hoću da kažem da je pogrešan razlog da stupiš u seksualne odnose zato da bi se uklopila, osećala odraslijom nego što jesi ili svojim pričama mogla da pariraš društvu. Pogotovu u tvom slučaju – družiš se sa starijom ekipom i moraš da razumeš da će oni uvek biti korak-dva ispred tebe kada su u pitanju određena životna iskustva. To ne znači da u svemu moraš da budeš jednaka.
Da zaključim: ne mora biti pogrešno da spavaš sa dečkom čak i ako niste u idealnoj situaciji (duga veza, ljubav), ukoliko ti to zaista želiš. No, ipak je najbolje da je to neko ko te voli, razume i poštuje, kao i ti njega. I na kraju, ukoliko to radiš da bi nekom nešto dokazala, bila prihvaćena u društvu ili da bi se osećala odraslijom, onda to sigurno nisu dobri razlozi za jedan ipak veliki korak i bojim se da ćeš se pokajati.
Odluka je svakako na tebi, samo dobro razmisli o razlozima zbog kojih želiš da to uradiš. Sigurna sam da ćeš doneti pravu odluku. Ja bih se na tvom mestu strpila. Jer šta ako kasnije sretneš nekog i poželiš da je on bio taj? Nigde ne treba da žuriš. Pozdrav!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Da li je okej da je dečko niži od devojke? 🙂

  • You must to post comments
0
0

Imam 17 godina, od skoro sam u vezi sa jednim deckom koji uskoro ide u Ameriku i vraca se tek za leto, verovatno necemo ostati u vezi, ali sam htela nesto drugo da pitam. Nisam nevina, izgubila sam nevinost u dugogodisnjoj vezi ali se idalje ponasam kao da jesam. Moje pitanje je: kako da spavam sa njim a da ne ostavim utisak da sam laka devojka? Ja stvarno zelim da spavam s njim sto pre jer nemamo puno vremena, prelepo nam je ali se plasim eto toga. Samo da se zna da nema uopste pritiska sa njegove strane nego ja imam preveliku zelju ali imam tu neku nedoumicu i mali strah. Sta da radim?  

  • You must to post comments
0
0

Zaljubljena sam u 10. Godina starijeg decka… imam 17 god zbog mnogo vecih komplikacija od razlike u godinama ne mozemo biti zajedno ali se povremeno vidimo… drugarski… ali cemo biti uskoro razdvojeni na par godina posto ide u drugu zemlju… u vezi sam sa drugim ali ga ne volim stvarno.. nema leptirica u stomaku, nema strasti pri poljupcu ali osecam da mi pruza odredjenu dozu sigurnosti i da ga iskoriscavam kako bih uvecala svoje samopouzdanje.. cak bih i spavala sa njim jer bih se osecala sigurno, inace sam nevina a on me bas voli pa mislim da bih uz njega stekla neku sigurnost sto se toga tice… 

  • You must to post comments
0
0

Naravno da je ova tema vazna zbog ppb i da u ranim godinama ne steknemo lose navike. Takodje, jasno mi je da ima tinejdzera koji nemaju s kim da razgovaraju o tome. Ali ljudi, zasto toliki bauk od toga? Ne mozete reci nekome da boli jer je vas bolelo. Svakom je individualno. Pogotovo mi je zao kad vidim koliko one ‘babske price’ uticu na decu. Neke devojke koje poznajem su sa svojih 17 godina i dalje bile u zabludi da je toliko bolno da urlas, litra krvi ode, strasno.. Ljudi, nije strasno. Jedna devojka koju poznajem izbegava kupanje u toku menstruacije jer se eto njenoj cukun pra babi ukaza sveta Marija i rekla ‘Ne smes’! Ne budite naivne i glupe, 21. vek je i gotovo sve je medicinski prouceno. Ne treba ti psiholog, ginekolog, pedagog i ne znam ti ni ja sta. Prvo, uzmi procitaj knjigu o polno prenosivim bolestima, jer ako vec hoces seks sa 16 godina onda moras biti svesna i rizika. Ne mozes ti traziti sad ne znam ni ja kakvog pouzdanog coveka, ti treba da imas u glavi, ne on. I ne mozes ti biti sigurna da on nesto nema samo jer je tako rekao. Drugo, jos ti treba da budes prirodna i sigurna u to sto radis. Dakle informisanost, znanje i sigurnost su dobitna kombinacija. Razgovor o bolu nece pomoci da te ne boli, a mozda uopste ni nece. 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website