Bojim se mamine reakcije kad sazna da je moj dečko 11 godina stariji

0
0
  • Daniela postavljeno 12/11/2017 12:51

Pozdrav. Imam 16 godina i sviđa mi se dečko koji je stariji od mene 11 godina, sviđamo se jednom drugom i viđali smo se par puta, uskoro treba opet sa se vidimo. Ja sam rekla mami da se viđam sa nekim dečkom ali sam slagala da je stariji od mene samo 3 godini, jer bojim se da ako bi saznala ko je branila bi mi da se viđamo. Znam da je to velika razlika za sad i da sve zavisi od toga koje sam korake spremna da učinim. Inače, nisam nevina ali sa njim još ovek nisam spavala i kad bih spavala, on ne bi bio moj prvi. Za sad naše viđanje i sve to svrstavam u kao neku kombinaciju, ali pošto se sve više viđamo, mistim da će to preći u vezu, pričamo jedno drugom, a ja to ne znam kako da saopštim mami, ako ipak na kraju budemo u ozbiljnijoj vezi, bojim se njene reakcije. Može li neki savet?

inteen: Draga čitateljko, odgovor je sadržan u tvom pismu. Podatak da kriješ od mame prave godine dečka koji ti se sviđa i činjenica da si joj rekla da je od tebe stariji samo 3 godine, govori da ni ti sve to što se sa njim dešava ne shvataš sasvim ozbiljno. O tvojim sumnjama mi govori i pitanje kako da se postavim prema mami ako se veza uozbilji. Ne želim ništa da ti sugerišem i predskazujem, jer smo svi, što na osnovu iskustava ljudi koji nas okružuju, što na osnovu sopstvenog iskustva, svesni da ljubav vrlo često ne poznaje granice i može da bude slepa, toliko nas opije da zaboravimo i na svoje godine, i na planove, i na najbliže okruženje. Kao što vidim, to sa tobom za sada nije slučaj. Ti si svesna da je on dosta stariji od tebe i da je u ovom uzrastu to zaista velika razlika. Najviše vas razlikuje iskustvo koje imate. On mnogo više toga ima iza sebe i verovatno ti je zbog toga i najviše interesantan i intrigantan. Pored toga, svesna si i da ste sada u nekoj vrsti kombinacije, što znači da niste razvili dublji odnos. Zvučiš mi kao da bi, sa jedne strane, volela da probaš i uđeš u vezu, a sa druge, kao da imaš zazor od nje, najpre zbog mame. Ipak mi se čini i da nije tako samo zbog nje, već da se i sama pitaš kako će sve to izgledati kada otpočne. Izgleda da se i ti toga malo pribojavaš, I da bi negde volela da neko od tvojih bližnjih za to zna, da bi volela da čuješ šta će oni na sve to reći. Odluka je na tebi šta ćeš da kriješ, a šta da otkriješ, kome sve i zbog čega. Kada sa nekim želimo da budemo u ozbiljnoj vezi, sigurni smo u to i ta nam se osoba mnogo sviđa, nisu nam bitne godine, niti njen status i nije nam problem da rizikujemo i upoznamo ga/je sa roditeljima. Tako možemo biti potpuno spokojni i načisto sa tim šta oni koji su nam važni misle o našoj vezi i kako nas vide zajedno. To nije lako, jer se pri takvoj izloženosti možemo osećati nesigurno, stideti se, a naša se osećanja i htenja mogu i promeniti pod uticajem tuđeg mišljenja. Vrlo često će nam biti lakše da te škakljive ili neprijatne istine saopštimo svojim drugaricama i drugovima i čujemo njihovo mišljenje. Oni nas najbolje poznaju, a ako nas vole i misle nam dobro, reći će nam šta je najbolje za nas. Ti si dosta mlada, život je pred tobom i sigurna sam da ni tvoja mama, niti tvoji prijatelji, braća, sestre ne bi voleli da pogrešiš, a još manje da budeš povređena. Mladost je puna izazova i iskušenja i neretko testira našu zrelost i spremnost da kažemo NE i postavimo granice prema drugima.
Ako sa nekim, pak, ne planiramo budućnost (makar to bila i budućnost od tri meseca), već samo flertujemo i družimo se, možemo i da slažemo, jer mislimo da neće ni biti potrebe otvarati priču i otkrivati istinu. Na tebi je da vidiš gde se nalaziš između ova dva opisana pola: ozbiljne veze i flerta. Mislim da je u ovom trenutku za tebe najbolji savet da daš sebi vremena i razmisliš o svemu. Šta želiš od njega, šta želiš od sebe i koliko je realno da se među vama desi nešto što će imati dublju i dužu perspektivu. Ipak se još uvek dovoljno ne poznajete, a možeš dobro da upoznaš nekoga i bez ulaženja u vezu. Nekad u životu treba biti strpljiv i sačekati. Puno sreće ti želim. Lep pozdrav!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website