Dečko se veoma vezao za mene, a ja se uskoro selim u Francusku

0
0
  • Daniela postavljeno 16/11/2017 13:02

Imam 16 godina i u vezi sam 3 meseca sa dečkom koji je stvarno divan prema meni, i stvarno nam je mnogo lepo. Međutim, imam problem. Ja se za nekoliko meseci selim u Francusku i s obzirom na to kakva je on osoba, i ako sve bude bilo kao do sad, znam da će on da se oseća mnogo loše kad ja budem otišla. Takođe, on je mnogo više vezan za mene nego što sam ja za njega, što je verovatno jer mu je ovo prva veza. Stalno mi priča kako se mnogo vezao za mene i kako mu mnogo značim, naravno da meni to ne smeta, mnogo mi je drago što neko ima takvo mišljenje o meni, ali zbog mojih osećanja ja počinjem da mislim da ga iskorišćavam. Ja ne želim da raskinem sa njim još uvek, samo hoću da na najlakši mogući način pređe preko mog odlaska i svega. A mislim da je jedini način da to postignem da ga nekako nateram da me manje voli i bude manje vezan za mene, što je moguće samo ako počnem da se ponašam hladnije prema njemu, ali iskreno nemam srca to da uradim jer znam kako se on oseća prema meni. Stvarno ne znam šta da radim, može pomoć?

inteen: Draga čitateljko, zaista si u nezgodnoj situaciji i jako mi je žao zbog toga. Nažalost, nisi poslednji put u njoj, jer raskidi i rastanci nikada ne postanu lakši. Večita je dilema šta je teže, ostaviti ili biti ostavljen. Svakako se težom čini situacija u kojoj se tog trenutka nalazimo, ali su obe bez daljnjeg grozne. Ti si, vidim, svesna datog problema i razmišljala si o tome kako da postupiš, a da svima bude koliko-toliko OK. No, to rešenje ne uspevaš da nađeš iz prostog razloga što njega nema. Na kraju dana tvoj dečko će svakako biti povređen i patiće i ti to ne možeš da sprečiš. I prva stvar koju treba da znaš je da je to u redu. Patnja i tuga su sastavni deo života, svi prođemo kroz periode očaja za koje mislimo da se nikada neće završiti i da nikada nismo bili tužniji, ali oni ipak prođu i život se nastavi dalje. Takođe je važno da naučiš da u životu i patnju i tugu posmatraš na pozitivan način, jer da njih nema onda nikada ne bismo bili ni potpuno srećni. Uvek mora postojati kontrast jer kako bismo prepoznali uzbuđenje, zaljubljenost i sreću ako nikada nismo bili usamljeni ili tužni. Hoću da kažem da će, iako će patiti, tvoj dečko sve to pregurati i ostaviti iza sebe.
Druga stvar koja je bitna je da ne preuzimaš previše odgovornosti na sebe. Ako uradiš sve najbolje što znaš i budeš iskrena prema sebi i prema njemu, treba da budeš potpuno mirna. Ostalo nije tvoja odgovornost. Ne možeš sebe kriviti za to kako se drugi osećaju, pod uslovom da si bila korektna.
A to nas dovodi do pitanja kako da sada budeš korektna. Odnosno, kako da ispadneš fer, ne kaješ se zbog svojih postupaka i mirne savesti odeš u Francusku. Nisi naglasila, ali pretpostavljam da on zna da ti odlaziš i da je raskid neminovan. Verujem i da nisi juče saznala da se seliš, odnosno da je on to znao i kada je ulazio u vezu s tobom. U tom smislu je na njemu bilo da prihvati takvu vezu koja je od početka imala rok trajanja. Razumem da ti želiš da mu olakšaš svoj odlazak i raskid, ali on takođe ima pravo, ako to želi, da bude sa tobom sve dok ne odeš i da mu to vreme bude lepo, a onda da tuguje kada otputuješ. Isto tako, ima pravo da raskine sada, kako se ne bi dodatno vezao i kako bi mu kasnije bilo malo lakše. Meni se čini da te odluke treba da budu na njemu, a ne na tebi.
Ti želiš da budeš sa njim do kraja i to je potpuno u redu. Mislim da ne treba da ga lažeš, niti da budeš veštački hladna prema njemu jer bi to bilo neiskreno. Ono što je do tebe je da mu daš jasno do znanja da se vaša veza završava tvojim odlaskom, da tu ne bude nikakve dileme ili nedoumice. A onda možeš i da mu kažeš da ti se čini da se previše vezuje i misliš da to nije pametno zbog njega i potpuno ćeš razumeti ako bi želeo da raskine, ali da je tebi lepo s njim i da ti je ulepšao ta tri meseca koja ste zajedno. Važno je da to ne zvuči kao da ti hoćeš da ga otkačiš, već da mu daješ prostor da ode ako misi da će mu tako biti manje bolno. U svakom slučaju, iskrenost je uvek najbolja politika i on će to ceniti, čak i ako bude malo više patio. Mislim da bi ga daleko više povredilo da ga lažeš i veštački teraš od sebe. Srećno.

Piše: Jovana Vukovič, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website