Sviđa mi se čovek od 40 godina, a ja imam 16

0
0
  • Guest postavljeno 16/11/2017 19:14

Sviđa mi se čovek od 40 godina, a ja imam 16. Ne znam šta da radim?

inteen: Draga čitateljko, nisi prva koja postavlja pitanje ovog tipa, pisali smo već o tome pa pogledaj ova tri članka: Da li je u redu da voliš nekog preterano starijeg od sebe?, Da li je normalno imati 10 godina starijeg dečka ako je meni tek 16? I Šta da radim, imam 14 godina a muva me dečko od 20?.
Kod tebe je situacija prilično ekstremna. Razlika od 24 godine je ogromna, ne samo u tvom uzrastu, nego uopšte. Ne znam tačno šta znači to da ti se on sviđa. Da li si ga upoznala, razgovarala s njim ili ti se samo sviđa kako izgleda? Da li si otkrila da delite neka zajednička interesovanja, razumete se i sviđate se jedno drugom (što mi je malo verovatno) ili si ga ti samo primetila u kraju i dopao ti se?
Postoje retki primeri veza sa tolikom razlikom u godinama koje uspevaju, ali uglavnom ono što čujemo i vidimo su odnosi između nekog poznatog starijeg muškarca i zgodne mlade devojke. To obično bude neravnopravan odnos u kome devojci imponuje što se stariji muškarac interesuje za nju, njemu je lepo da šeta mladu i zgodnu devojku pored sebe, a u suštini njihovi svetovi su potpuno različiti. Oni žive različite živote, žele različite stvari, slabo se razumeju i nemaju šta da podele. Ti probaj malo da zamisliš kako bi izgledala veza sa muškarcem koji može otac da ti bude. On moguće već ima decu i oni su tvoji vršnjaci ili malo mlađi od tebe. Kako bi se osećala u kontaktu s njima? Dalje, ti si u srednjoj školi, brige su ti ocene, ogovaranja sa drugaricama, da li treba izgubiti nevinost ili ne, šta obući uveče i gde izaći. On brine oko posla, izlazi na mesta gde izlaze odrasli ljudi, ne prati trendove mladih i vodi razgovore koji bi tebi bili krajnje nezanimljivi i dosadni. Da li misliš da bi njemu bilo OK da te upozna sa svojim društvom? A tebi da njega upoznaš sa svojim? Kako biste igde otišli zajedno, na šta bi to ličilo? To je bukvalno kao da si tatu povela u izlazak. On ne može da razume tvoje probleme pošto iz njegove perspektive oni deluju glupavo i nevažno (iako u tvojim godinama nisu). Ti ne možeš da razumeš njegove, jer nemaš to iskustvo i nisi dovoljno zrela da se ravnopravno uključiš u svet odraslih. Na kraju krajeva, kako bi tvoji roditelji reagovali na takvu vezu?
Lično mislim da takva veza nema budućnost i da treba da se okreneš momcima koji su približno tvojih godina i interesovanja. Možda ćeš malo kasnije u životu zaista spoznati da si previše zrela u odnosu na svoje vršnjake i odista te privlače stariji muškarci, ali čak i u tom slučaju preko 20 godina je prevelika razlika. A i sve ćeš to bolje moći da proceniš kada budeš malo starija. Za sada sam stanovišta da ne treba da se upuštaš u takve veze jer će ti samo iskomplikovati život i doneti patnju. Sve najbolje!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website