Imam 18 godina i još sam nevina, ali ponekad bih imala seks s prvim ko naiđe

0
0
  • Guest postavljeno 18/11/2017 16:40

Imam 18 i još uvek nisam imala seksualna iskustva, ali ponekad imam toliko jaku želju da bih s prvim ko mi se nađe, ali naravno znam da to nije ispravno. S druge strane nisam spremna za to i želim da mi prvi put bude sa nekim ko me voli i koga volim.  Ali ponekad postoje kao nekakve podvojene ličnosti. Pa šta mislite o tome? 

inteen: Draga čitateljko, odmah da ti odgovorim na pitanje: nisi podvojena ličnost. To je redak i jako ozbiljan poremećaj sa kojim se nije zezati. On podrazumeva postojanje dve ili više potpuno različitih i nezavisnih ličnosti u jednoj osobi, što umnogome otežava normalno funkcionisanje i zahteva ozbiljno lečenje.
Ovo što se tebi dešava je najnormalnija stvar, dešava se svima a zove se ambivalencija ili neodlučnost. Mi retko kad imamo jedinstvan stav prema bilo čemu što radimo ili želimo da radimo u životu, retko kad je nešto samo loše ili dobro, čisto crno ili belo. Ti bi želela seks, što je prirodno u tvojim godinama, ali je isto tako u redu da želiš da to bude sa nekim do koga ti je stalno, sa kim se osećaš sigurno i ko te voli. To ti je otprilike kao da kažeš: Ponekad toliko želim da jedem čokoladu, da bih pojela 300 grama iz cuga, ali znam da ću onda da se ugojim, pa to ne uradim. To ne znači da si podvojena ličnost, već da su želje i nagoni jedno, a racionalno razmišljanje i realnost drugo i da se oni ne poklapaju uvek. Ponekad moramo da odložimo ili čak odustanemo od želja jer ih nije moguće ostvariti ili njihovo ostvarenje ne bi bilo u skladu sa našim moralnim načelima, stavovima itd. To i jeste ono što nas čini ljudima. Mi ne radimo sve što nam se radi i kada nam se radi, kao što je slučaj sa životinjama, već umemo da odložimo zadovoljstvo. Stalno promišljamo o svojim postupcima, pitamo se šta je najbolje za nas, odlučujemo kako i kada da postignemo ono što želimo, a da pritom ne povredimo ni sebe, ni druge. I, na kraju, prihvatamo posledice naših odluka i postupaka.
Tako je i u tvom slučaju. Imaš dve želje koje se u ovom trenutku ne poklapaju, a to su želja za seksom i želja da te neko voli, poštuje i ceni i da sa takvom osobom izgubiš nevinost. Svesna si da nije dobro da stupiš u seksualne odnose bilo sa kim. Em je rizično zbog polnih bolesti i neželjene trudnoće, em ćeš se nakon toga loše osećati i to neće biti ono seksualno iskustvo kome si se nadala, već nešto sasvim bez veze. Mislim da ćeš ispravno postupiti ako budeš sačekala da naiđe osoba sa kojom ćeš se osećati prijatno da spavaš prvi put. A trenutno možeš sebi da pomogneš tako što ćeš se “igrati” sama sa sobom, odnosno masturbirati. To će ti ublažiti želju za seksom, nije idealna zamena, ali je OK dok ne naiđe onaj pravi. Takođe, počni aktivno da tražiš dečka, tako ćeš brže naići na nekoga ko će ti se svideti. Ali svakako ostani dosledna svojim stavovima i nemoj da poklekneš i imaš intimne odnose sa nekim tek tako, nego uradi to onda kada budeš osetila da je pravi momenat i prava osoba. Srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

 

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website