Plašim se da sam nakon prvog seksa dobila honeymoon cystitis

0
0
  • Guest postavljeno 19/11/2017 06:10

Zdravo, imam poprilično delikatan problem i neprijatno mi je bilo kome da se obratim. Nedavno sam spavala sa dečkom i ubrzo nakon toga je počeo neki kao bol u bešici i konstantan osećaj potrebe za mokrenjem. Već sam kao mala imala problem sa urinarnim infekcijama i jureći po internetu pronašla sam nešto što se zove honeymoon cystitis (urinarna infekcija koja se javlja posle prvih seksualnih aktivnosti). Imam jako neugodan osećaj, a sram me je bilo kome da to kažem, osim dečku. Imam 17 godina i ako se obratim mami i ona me odvede kod lekara, jako bi mi bilo neprijatno da sazna da nisam više nevina, jako se plašim kako bi reagovala.

inteen: Draga tinejdžerko, ne znam kakav odnos imaš sa mamom, ali ne može da škodi da prazgovaraš sa njom. Ona bi trebalo da ti bude najveća podrška i mislim da će tako i biti. Ne verujem da imate toliko loš odnos da ne možeš da joj kažeš da si imala seks, pogotovo ako poznaje tvog dečka i dovoljno dugo ste zajedno. Najverovatnije će u početku biti iznenađena jer joj neće biti lako da prihvati činjenicu da njena devojčica više nije dete, ali na kraju krajeva će morati da shvati da su to prirodne stvari i da ti lagano ulaziš u svet odraslih. Svi roditelji jednog dana moraju s tim da se pomire. U tome ti može pomoći i naš tekst Želim seks sa dečkom, a i da o tome popričam sa mamom.
S druge strane, misliš li da je to nemoguće, kod ginekologa možeš da odeš i sama. U tvojim godinama nije neophodno da na pregled ideš u pratnji odrasle osobe, a lekar nije u obavezi da roditelje obavesti o tome da si seksualno aktivna, osim ukoliko na neki način nisi ugrožena ili ti ugrožavaš nekog, što očigledno nije slučaj. Verovatno će biti neophodno da testiraš mokraću i uradiš vaginalni bris, kako bi se moglo utvrditi o čemu je reč.
E sad, istina je da se nakon polnog odnosa kod nekih žena mogu razviti simptomi cistitisa, kao što su učestalo i bolno mokrenje. Oni traju jedan ili dva dana, a onda nestaju, pa se ponovo javljaju nakon sledećeg seksualnog odnosa. I tačno je da se taj problem zove honeymoon cystitis, mada je to u stvari zapaljenje uretre, a ne mokraćne bešike. U većini slučajeva do ovih simptoma dovodi infekcija, najčešće hlamidijom. Tvoja uretra takođe može biti iritirana korišćenjem raznih body gelova i sprejeva i kupanjem u toplim kupkama, a jedna od mogućnosti je i oštećenje uretre tokom polnog odnosa. Naravno, uopšte ne mora da znači da ti imaš cistitis medenog meseca. Moguće je da si se jednostavno prehladila.
Međutim, ukoliko smetnje ne prestanu, obavezno idi kod doktora. Nakon određenih analiza, tačno ćeš znati o čemu se radi i dobićeš odgovarajuću terapiju. Nema razloga za zabrinutost. Sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website