Zašto pred prvu menstruaciju nisam imala simptome kao moje drugarice?

0
0
  • Guest postavljeno 20/11/2017 18:41

Zdravo, InTeen!! Imam 13 godina i pre dva dana sam dobila prvu menstruaciju dok sam bila u školi i to sam tek saznala kada sam došla kući. Čudno je to što mene nijednom nije zaboleo stomak, samo su me dan pre leđa bolela i to jutro i sada ne znam da li je to normalno ili ima nekih problema zato što neke moje drugarice umiru od bolova, nervozne su, samo jedu, a meni sve normalno, čak sam i nekako živahnija bila to jutro. Hvala unapred!!!

inteen: Draga tinejdžerko, sve što ti se dešava je sasvim normalno. Svaki organizam je priča za sebe i svačiji hormonalni status je drugačiji, iako je u granicama normalnog, tako da su i simptomi koji prethode i prate menstruaciju kod svakoga posebni. Pretpostavljamo da si vrlo uzbuđena što si dobila prvu menstruaciju, jer je to velika stvar i važan događaj za svaku devojku. U nekim državama se to u porodici jednokratno slavi kao vrlo značajan dan. Po vremenu dobijanja menstruacije ti si u sredini, nisi dobila ni prerano, niti prekasno, što je sasvim dobro i kandiduje te za nekoga kome će reproduktivno zdravlje dugoročno biti dobro, a na tebi je da se potrudiš da tako i ostane.
Menstruacija je značajna novina za svaku devojku jer je uvodi u svet zrelosti. Ona prati sve telesne promene koje se dešavaju u pubertetu, a prethodi svim važnim promenama koje će se desiti na emocionalnom i socijalnom planu devojke. Treba da budeš srećna jer nemaš nikakve veće tegobe i ne patiš zbog burnog predmenstrualnog sindroma, PMS-a: bolova, nervoze, pojačanog apetita, nadimanja, bolnih grudi, ćudljivosti i umora, kao tvoje drugarice i druge žene. Hormoni koji se tokom ciklusa luče su na tebe pozitivno uticali. Kada je organizam odmoran i u ravnoteži ne bi trebalo da bude većih teškoća prilikom menstrualnog ciklusa, mada sve što se tokom ciklusa dešava ima i genetsku komponentu. Brzo ćeš se navići na menstruaciju, a za sve što te dodatno zanima možeš da pitaš nas, drugarice ili bliske starije žene, na prvom mestu mamu. Nije isključeno da će ti ciklus ličiti upravo na njen jer 50% svih osobina koje imamo nasleđujemo od svojih roditelja. Ako ti je mama dobijala 28. dana u mesecu i tvoj mesečni ciklus će najverovatnije toliko trajati. Savršeno si normalna i to treba da ti bude podstrek da nadalje vodiš računa o sebi, o svom fizičkom i psihičkom zdravlju, ličnoj higijeni i budeš ponosna na to što si žena. Pozdrav od srca!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website