Šta da radim ako imam prekomerni sekret?

0
0
  • Guest postavljeno 21/11/2017 20:59

Mislim da imam prekomerni vaginalni sekret. Šta da radim?

inteen: Draga čitateljko, nisi napisala koliko ti je godina, da li si seksualno aktivna, od kada si primetila da ti se sekret pojačao itd. Na ovakva pitanja veoma je teško odgovoriti na daljinu. Dakle, jedino ginekolog može utvrditi šta je posredi i da li uopšte postoji problem. Vaginalni sekret je uvek prisutan, pošto je njegova uloga čišćenje vagine i sprečavanje prodiranja infekcije ka unutrašnjim polnim organima, a ja ne znam šta ti podrazumevaš pod prekomernim sekretom. Možda si se samo malo prehladila ili si u periodu ovulacije.
U svakom slučaju promena izgleda vaginalnog sekreta i mirisa simptomi su nekog poremećaja, koji treba lečiti. Važno je dakle da umeš da proceniš kakva je situacija tamo dole. E sad, vaginalna čistoća se u praksi izražava stepenima od I do VI, s tim što I i II grupa predstavljaju normalan nalaz. U takvom sekretu se nalaze ćelije sluzokože vagine, leukociti i Dederlajnovi bacili.
Kod žena u reproduktivnom periodu najčešći patološki nalaz je III grupa. To je infekcija izazvana različitim bakterijama, uglavnom stafilokokama, streptokokama i ešerihijom. Sekret je beličast, obilniji, neprijatnog mirisa, a osetan je i svrab. Tegobe mogu biti veoma blage pa im se ne pridaje značaj. Nakon rezultata antibiograma brisa, lečenje se vrši adekvatnim antibiotikom.
IV grupa vaginalnog sekreta sadrži bakteriju gonokok, koja se prenosi polnim odnosom, a antibioticima se leče oba partnera, dok V grupu karakteriše prisustvo trihomonas vaginalisa, koji izaziva svrab, peckanje i pečenje pri mokrenju. Sekret je obilan, žutozelen, penušav, neprijatno miriše. Ovu infekciju je neophodno što pre tretirati jer može imati neželjene posledice. Leče se oba partnera vaginaletama i tabletama.
Kod žena sa dijabetesom, trudnica, prilikom korišćenja antibiotika ili pada opšteg imuniteta stvaraju se uslovi za razmnožavanje kandide. I to se označava kao VI grupa. Gljivica kandida albikans u manjem broju normalni je stanovnik sluzokože vagine. Međutim, kada se ona namnoži, javljaju se uporan svrab i beličast, sirast sekret. Lečenje se sprovodi antimikoticima. Mada nije reč o polno prenosivoj bolesti, kod uporne infekcije leče se oba partnera, pri čemu je preporučljivo i korišćenje probiotika.
U razumevanju ove teme može ti pomoći i tekst Kako izgleda vaginalni sekret pre, a kako nakon menstruacije?. Nadam se da sam pomogla. Ukoliko imaš dodatnih pitanja, ne ustručavaj se da nam se javiš. Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website