Sa dečkom sam samo da bih zaboravila bivšeg

0
0
  • Guest postavljeno 19/10/2016 17:36

Da li je u redu ako sam u kombinaciji sa dečkom koji mi se ne sviđa da bih zaboravila bivšeg?

inteen: Preboleti bivšeg partnera, pogotovo ako se radi o prvoj vezi ili barem prvoj značajnijoj ili dužoj, nije lak ni brz proces. Doživljaj gubitka je nužan i nosi negativne emocije. U suočavanju sa tim postoje manje i više poželjne strategije. I, koliko razumem, ti se pitaš koliko je ova kojoj si pribegla efikasna.
Sama činjenica da si u kombinaciji sa nekim nije problematična, ti jedina određuješ da li je to u redu ili nije i šta tebi prija. Međutim, kontekst u kojem se javlja i cilj koji ima, da zaboraviš bivšeg, menja stvari. Nakon raskida mnogi nastoje da izbegnu ili potisnu tugu i usamljenost pa, između ostalog, umeju i da što pre uđu u novu vezu, čak i sa nekim ko im se ne dopada. Veze koje se započnu u ovim okolnostima obično nemaju neku vrednost, jer je teško razviti kvalitetan odnos sa nekim novim dok god se osećanja u vezi sa bivšim partnerom ne prihvate i izbace. Razmisli koliko si vremena sebi dala da budeš sama i proživiš i izbaciš sve neprijatne emocije koje prate raskid. Tuga je očekivana reakcija na gubitak, a kako bi zaista prebolela bivšeg, potrebno je da je prihvatiš, shvatiš da je normalna i dozvoliš sebi da je doživiš. Ukoliko potiskuješ ili izbegavaš ova osećanja, ona neće nestati i mogu ti samo otežati da se zaista emocionalno razdvojiš od bivšeg i vežeš za nekog novog. Kada doživiš ove emocije, lakše češ prihvatiti raskid, dati mu smisao i povratiti untrašnju ravnotežu.
Suočavanje sa raskidom i gubitkom je proces i kao takav zahteva vreme. Ispuni ga druženjem, bavi se stvarima koje te interesuju, iskoristi ga da bolje sagledaš kakav je bio vaš odnos i zbog čega to zapravo nije uspelo. Za razvoj tvog samopuzdanja važno je da shvatiš da možeš sama i da je, na određeno vreme, za tebe najbolje da podršku i oslonac tražiš prvenstveno u sebi. Tvoja sreća zavisi najviše od tebe, od onog što radiš i kako razmišljaš, a ne od toga da li si u vezi sa nekim. Neprijatne emocije su prolazne, a kada prođu, bolje ćeš upoznati sebe i šta želiš, pa ćeš biti otvorenija i spremnija za novu ljubav. Razmisli o tome i budi strpljiva sa sobom. Srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website