Nemam hrabrosti da pitam devojku da budemo zajedno

0
0
  • Guest postavljeno 25/11/2017 21:59

Zdravo. Imam mali problem. Sviđa mi se jedna devojka i već dva meseca je muvam. Kada sam odgovorio na ono čuveno “lbv”, za vezu mi je rekla nzm. To me je povredilo na neki način, ali sam nastavio da flertujem sa njom. Ljubomorna je kad se dopisujem sa njenim drugaricama. Na hodniku škole se stalno gledamo. Jedna drugarica mi je rekla da ima moje slike u telefonu. Takođe, toj drugarici šalje skrinšotove naših razgovora. S jedne strane mi sve to izgleda lažno, a s druge strane ne. Ne znam šta da radim. Voleo bih da popričam sa njom u školi nasamo, čisto da vidim na čemu sam, da li ima šanse za vezu ili ne. Mnogo mi se sviđa i voleo bih da budemo zajedno. Problem je što nemam hrabrosti da je pitam. Kako to da učinim i šta tačno da kažem. Molim vas pomozite mi.

inteen: Zdravo, čitaoče. Ne preostaje ti ništa drugo nego da, figurativno rečeno, stisneš zube, skočiš u vodu i kreneš da plivaš. Devojka je napisala ne znam. Nije rekla da joj se ne sviđaš, što smatram prednošću. Koliko vidim ti si to shvatio kao žuto svetlo na semaforu i ako ne požuriš, možda ti se upali crveno u vidu nekog drugog dečka, pa ćeš onda morati da čekaš da opet bude slobodna ili da tražiš drugu devojku. Šta bi mogao da učiniš i kako? Imate isto društvo, pa to treba da iskoristiš. Pozovi je na velikom odmoru da se družite (odete da kupite užinu ili nešto slično) ili je zovi da sa ostalim drugarima idete negde posle škole ili uveče. Tako će i tebi i njoj biti lakše, bićete opušteniji, jer nećete biti sami. Na taj način ćeš dobiti priliku da je šarmiraš i ispitaš da li je zainteresovana za druženje s tobom i/ili šta je sprečava u tome da budete u vezi. Vrlo brzo ćeš znati na čemu si.
Možda je samo stidljiva i neodlučna, a na tebi je da otkriješ njene osobine. Ipak te gleda u školi i dopisuje se sa tobom, što znači da tu nečega ima. Direktan pristup je uvek najbolji ali, kao što sam rekla, prvenstveno nađi način da se bar malo zbližite i upoznate kako bi mogla da uvidi kakav si, a i ti kakva je ona, zapravo. Sve i da te odbije i kaže ti da joj se ne sviđaš toliko ili da postoje još neki mladići koji su u igri, ništa ne gubiš jer si pokušao i biće ti lakše svaki sledeći put (s njom ili nekom drugom devojkom). Isto tako, ako te odbije jednom, ne znači da će te odbiti i sledeći put. Deviza “uporni pobeđuju” vrlo je primenljiva i na ljubavni život.
Nakon zajedničkog izlaska, ukoliko se pokaže da je zainteresovana, možeš da je pozoveš i da se vidite nasamo, a onda ćeš još bolje moći da pokažeš ko si, šta si i šta umeš. Nije lako, zato ne bi bilo loše i da popričaš sa iskusnijim drugovima ili bratom, sestrom i pitaš njih za savet oko pristupa devojci i mogućih tema za razgovor. Olakšavajuća okolnost su zajednička interesovanja koja ti i ona kao vršnjaci imate i okruženje koje delite – ista škola u koju idete i društvo sa kojim se družite. To ti je prednost. Osim toga, drugarica koju pominješ može ti dati potrebne podatke o tvojoj simpatiji, da vidiš šta voli a šta ne, koju muziku sluša, filmove gleda, trenira li nešto itd. Tako ćete imati dodatne teme za razgovor. Potrudi se da je nasmeješ, budeš zanimljiv i opušten. Moguće je da će u nekom trenutku doći do pauze u priči i biće vam možda malo neprijatno, ali osmehni se kako bi razbio blokadu i samo nastavi dalje. To je sasvim prirodno, dok se bolje ne upoznate. Zato ne brini. Nadam se da sam bila od pomoći. Ukoliko ti treba još podrške, budi slobodan da nam ponovo pišeš. Pazdrav od srca!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website