Čim mi dečko uzvrati osećanja, sva hemija nestaje

0
0
  • Daniela postavljeno 27/12/2017 09:59

Pozdrav! Imam jedan problem već oko godinu dana. Kada mi se svidi neki dečko, počnem intenzivnije razgovarati s njim i družiti se, ali kada primetim da sam se i ja njemu počela sviđati, iste sekunde sva hemija nestane. Ne znam u čemu je problem, pričala sam s drugaricama, ali to se samo meni dešava. Ovo se dogodilo već 5-6 puta, svaki put isto. Kada se on duže opire, sve više mi se sviđa, ali čim vidim da postaje uzvraćeno, smori me. Zaista bi mi svaka pomoć dobrodošla! <3

inteen: Draga čitateljko, igra mačke i miša poznata je u svetu ljubavnih odnosa. Igraju je i devojke i mladići. Neki stručnjaci smatraju da su joj devojke i žene sklonije i u toj igri polova manipulativnije, drugi opet ističu da su muškarci ti koji u njoj prednjače. Postoji uverenje da je devojkama i ženama cilj ozbiljna veza, a mladićima zanimljivija trka do prvog mesta, odnosno samo zavođenje. Da li je zaista tako ili važi i obrnuta deviza?
Ti ovo nazivaš problemom, jer je to ponašanje počelo da ti smeta, te je vreme da postaviš sebi neka pitanja. Najpre se zapitaj šta želiš od budućeg dečka: kakav treba da bude i kako da se ponaša.
Kada o ovome razmisliš i shvatiš kako treba da izgleda i ponaša se onaj pravi, kakve osobine treba da ima, vrati se u realnost i zapitaj se da li je dečko koji ti se dopada takav, uklapa li se u kriterijume koje si osmislila. Znam da zvuči suviše analitički, ali neko može da nam se svidi na prvi pogled, može da nam se svidi njegova energija ili to što nešto znamo o njemu odranije, ali to ne mora da bude dovoljno za ulazak u vezu i ostajanje u njoj.  Sledeće pitanje koje sebi treba da postaviš je šta želiš od sebe i njega. Da li ti uopšte želiš vezu ili ti prija igranje igrica? Stvarno ne vidim da je problem ako igru mačke i miša koristiš da upoznaš sve te mladiće i zabaviš se. Problem se pojavljuje kada toga ima previše i osoba želi vezu, a zbog nečega je zaglavljena u tim igricama. Iza toga mogu da se kriju određene bojazni od dubljeg ulaženja u odnos: strah zbog nedovoljnog znanja o muško – ženskim odnosima, strah od upoznavanja samog sebe ili prosto od neuspeha.
Tebi je zanimljiva igra osvajanja, ali kada osvojiš dečka, on prestaje da te zanima. Zato ti predlažem da ideš protiv svoje prirode i uđeš u kontru samoj sebi. Šta bi to značilo? To bi značilo da onog trenutka kada momak najzad pokaže interesovanje za tebe, ti promeniš igru i počneš da se ponašaš kao što se on ponašao dok ga nisi osvojila. Tako ćeš mu dati priliku da on tebe malo osvaja, a hemija će se održati. Naravno, u tome ne treba da preteraš. Strast ili hemija o kojoj pričaš u odnosu jeste bitna, ali da bi on trajao, važne su i druge stvari. Za uspostavljanje i održanje veze pre svega je važno uspostaviti bliskost i rizikovati da se otvorimo prema nekome. Zapravo, dobra veza koja je u početnoj fazi upoznavanja znači balans zatvaranja i otvaranja. Ni jednog, ni drugog u početku ne treba da bude previše, jer romansa ne može dobro da počne ako ima samo strasti i seksualnih osećanja, a nema bliskosti ili ako ima samo prijateljskih osećanja i bliskosti, a nema strasti. Neophodno je da postoji i jedno i drugo i da bude izbalansirano i u ravnoteži.
Nisi nam rekla koliko imaš godina i da li si sa nekim od ovih 5-6 momaka imala nešto više od flerta. No, bez obzira na to, ono što obavezno treba da pokušaš je da uvidiš kakav treba da bude tvoj partner i da li se baš svaki od tih mladića, oko kojih se trudiš, uklapa u tvoje kriterijume. Razmisli ima li potrebe da svakog osvajaš, ili među njima može da se probere ono što tebi zaista treba. Mnogo sreće ti želim! Tu smo i u novoj godini za tebe. Srdačan pozdrav.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website