Sa koliko godina abortus može da se uradi bez saglasnosti roditelja?

0
0
  • Guest postavljeno 26/11/2017 20:41

inteen: Draga čitateljko, ne znam zašto postavljaš ovo pitanje, ni koliko ti je godina. No, da ti odgovorim: ako je maloletna, devojka ne može da abortira bez pristanka roditelja. U svakom slučaju, ukoliko si u problemu, moj ti je savet da porazgovaraš sa nekom starijom osobom od poverenja, najbolje mamom. Koliko god ti do izgledalo strašno, ona te voli i ma koliko se bude ljutila i sve to joj bude neverovatno, pretpostavljam da će ti biti podrška, jer tako je to u životu. Roditeljima je teško da prihvate da njihova devojčica više nije mala, ali na kraju moraju da se pomire sa tim, pošto je to naprosto tako. Deca odrastaju.
Ukoliko ovo nije hipotetičko pitanje i sumnjaš da si u drugom stanju, prvenstveno treba da se smiriš i učiniš sve da ustanoviš da li je to istina. Dakle, uradi test za utvrđivanje trudnoće. Još pouzdanija metoda je test krvi. Ako rezultat bude negativan, možeš da odahneš. U suprotnom, ne prenagljuj. To je iskustvo kroz koje nikako ne treba da prolaziš sama. Svakako treba da se obratiš ginekologu i posavetuješ se oko svega. Popričaj sa dečkom jer i on snosi deo odgovornosti, pa bi trebalo da bude uz tebe. Potom zajedno možete da se obratite roditeljima. Da se ne bismo ponavljali, pročitaj naš tekst Kada i kako se radi abortus i koje su posledice? . Imaj na umu da abortus nikada nije lak, te da bi trebalo da imaš svu podršku koju možeš da dobiješ.
S druge strane, ako je sve u redu, molim te da nikada ne upražnjavaš seks bez zaštite kako se ne bi dovela u situaciju u kojoj nikako ne želiš da budeš. Piši nam da li je sve OK i slobodno pitaj ukoliko imaš još nekih nedoumica. Želim ti sve najbolje.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website