Mada sam imala seks sa dečkom, želim da raskinem

0
0
  • Guest postavljeno 30/12/2017 02:53

Ćao inteen, divni ste, par puta ste mi baš pomogli. Imam problem, sa dečkom sam nekih 7 meseci, imam 17 godina i on mi je prvi dečko. Nikad se pre njega nisam poljubila, a sa njim sam osetila to nešto o čemu mnogi ljudi pričaju. On ima 19 godina. On je pre mene imao devojke i spavao je sa njima. Spavala sam i ja sa njim posle 3 meseca veze i on je malo potencirao to i ja sam pristala. Nije da se ja sad kajem što sam to uradila ili tako nešto, jer sam ja na neki način osetila potrebu i on je probutio u meni želju za seksom. Sad, posle 7 meseci, znam kako se da ponašam u vezi, znam šta je u redu, a šta nije. Na početku veze sam mu praštala stvari koje nisam smela da mu oprostim i trebalo je zbog toga da raskinem. Imam osećaj da on mene ne ceni dovoljno, da me zavlači i laže. Ja sad ne znam da li ja to umišljam ili je to stvarno tako kako on kaže. Ali kad ja pokušam nešto da raspravim, on samo ćuti i uvek kaže “dobro ljubavi”. Pored toga smo toliko drugačiji u svim sferama života, ali opet imamo tu neku jaku privlačnost. I ja sam se zaljubila i na neki način hoću da raskinem, a ne znam kako to sebi da olakšam. Ja se trudim i Novu godinu je trebalo da provedemo zajedno i on me je ispalio. Vezala sam se za njega, ali nije mi više tako lepo, osećam se kao da me on koristi. Znam da ljude ne možemo promeniti, on je skroz čudna osoba i na skroz čudan način pokazuje emocije i ja ne znam šta on oseća prema meni, kad ga pitam, on kaže da me voli najviše na svetu i ima planove za budućnost, kao u meni je našao sve što je tražio… I ja sad ne znam šta da radim, da l’ da raskinem ili da probam još nešto da uradim, ali verovatno se ništa neće promeniti. Kako da raskinem i da učinim raskid najmanje bolnim? Da li sam  pogrešila što sam spavala sa njim? Šta da radim?

inteen: Draga čitateljko, pitanja i nedoumica koje se roje u tvojoj glavi zaista je mnogo i zato ću krenuti po redu. Očigledno više nisi zadovoljna u toj vezi tako da se čini da je raskid neminovan. Više puta si pokušala da raspraviš neke stvari sa momkom, ali ne nailaziš na adekvatan odgovor sa njegove strane. Jedino što možeš je da još jednom probaš da porazgovaraš sa njim, objasniš mu da više ne možeš tako, te da ćeš, ukoliko se ništa ne promeni, biti primorana da odeš od njega. Nisi navela na koji on način pokazuje da te voli, zbog čega je to tebi čudno i neprihvatljivo, koje si mu stvari praštala u prošlosti i da li je on potom uviđao svoje greške i ispravljao ih. No, sasvim je dovoljno to što nisi sigurna šta on oseća prema tebi, misliš da te koristi i povrh svega te, kako kažeš, ispalio za Novu godinu. Pa, svaki par koji se voli bi želeo te večeri da bude zajedno. OK je da imate slobodu i poverenje jedno u drugo, ponekad izađete i odvojeno, svako sa svojim društvom, ne morate na svaku žurku i u svaki provod ići zajedno, ali ipak postoje prilike koje podrazumevaju da budete udvoje (kao recimo, tvoj i njegov rođendan, doček Nove godine, Dan zaljubljenih…).
Razumem da među vama postoji privlačnost, ali to nije dovoljno da bi jedna veza opstala. Za kvalitetan odnos, osim hemije i strasti, neophodni su ljubav, prijateljstvo, razumevanje, poverenje, mnogo razgovora, smeha, zajedničkih akcija i, naravno, poštovanje, a ti ističeš da te on ne ceni dovoljno. Mada ne znam zašto bi on govorio da je u tebi pronašao sve ono što traži, ako tako ne misli, ovde je bitna činjenica što ti nemaš taj utisak. Zato nešto treba da se menja. Vrlo je malo moguće da će se on promeniti, jer si ti već na sve načine pokušavala da mu predočiš šta ti smeta i to nije urodilo plodom. Možda te nije shvatao ozbiljno i pošto ne zna da se dvoumiš oko toga da li da ga ostaviš, to bi mogla da bude šansa da se on prene. Razmisli dobro želiš li ponovo da pokušaš da rešiš problem ili misliš da si se dovoljno trudila, te da više nema razloga da mu objašnjavaš da ti se njegovi postupci ne dopadaju. Kad uvidiš šta zapravo želiš, znaćeš i koji ti je sledeći potez.
E sad, što se tiče toga što si spavala sa njim, mislim da nema razloga za kajanje. Rekla si da je on to potencirao, ali da si i ti osetila potrebu i želju za seksom. Nadam se da će ti prvi seks ostati u lepom sećanju, kao i da ti je i kasnije sa njim bilo lepo, da je bio pažljiv, nežan, poštovao tvoje želje i ophodio se prema tebi s ljubavlju. U datom trenutku odlučila si da imaš intimne odnose sa dečkom jer si se zaljubila i smatrala da je došlo vreme za to. Možda nije bilo vatrometa, ali i to je razumljivo jer ti je on prvi dečko. Da bi izistinski uživala neophodno je da poznaješ svoje telo kako bi znala šta ti prija, uzbuđuje te i u čemu uživaš, a za to je potrebno iskustvo, kao i partnerska kompatibilnost. Da zaključim, poželela si da spavaš sa dečkom, to si i uradila i zato ne treba da se kaješ.
Što se tiče samog raskida, on je uvek bolan. Ne možeš da učiniš skoro ništa da ga ublažiš. Teško je čak i onoj strani koja raskida, pogotovo ako su postojale i još postoje neke emocije, ali se došlo do zaključka da je rastanak neminovan. Pozovi dečka da porazgovarate, zatim mu iznesi sve svoje argumente zbog čega više ne možeš da budeš sa njim, objasni koliko se osećaš loše u vezi, reci da on nije reagovao na tvoje pokušaje da nešto promeniš i, ako si čvrsto rešila da raskineš, ne dozvoli da te on pokoleba nekim svojim obećanjima, jer do sada ništa nije upalilo. S druge strane, ukoliko ne budeš sigurna u svoju odluku i on te bude ubeđivao da će se promeniti, možeš mu dati šansu. Kada se još jednom razočaraš, biće ti lakše da presečeš. Iskreno, mislim da se on neće promeniti i da je nastavak veze gubljenje vremena, ali odluka je ipak na tebi i niko te ne može naterati da uradiš ovo ili ono. Odluku moraš doneti sama. Pošto vrlo lepo rezonuješ i sama si došla do zaključka da je vaš odnos krenuo nizbrdo, odlično si uočila njegove propuste i shvatila šta ti smeta, verujem da ćeš na kraju razrešiti i ovu situaciju. Ne moraš odmah da praviš rezove, ali nemoj ni da se mučiš i čekaš predugo. Treba samo sve stvari da ti se poslože i rešenje će isplivati na površinu. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website