Spavala sam sa dečkom bez zaštite i ne smem o tome da pričam sa mamom

0
0
  • Guest postavljeno 01/12/2017 22:20

Imam problem, spavala sam sa dečkom sa kojim sam 5 meseci i stvarno se volimo. Ne smem o tome da pričam sa mamom jer se plašim njene reakcije, jer imam samo 16 godina. Problem je u tome što smo radili to bez zaštite ali on nije svršio, ako mogu tako da se izrazim. Bio je blizu ali nije, a ja treba da dobijem za 5 dana. Kolike su šanse da posle ovoga ostanem u drugom stanju, i da li to mogu da sprečim ako popijem pilule, i kako se one uzimaju?

inteen: Draga tinejdžerko, ma koliko se plašila, mislim da je najbolje da o svemu popričaš sa mamom, pogotovo ukoliko inače imate lep odnos. Roditelji su nam uvek najveća podrška i dobro je kad bar jedan od njih zna da mu je dete seksualno aktivno. Jasno je da ti nije prijatno da joj to kažeš i ona će se sigurno veoma iznenaditi kad to čuje, ali će, na kraju krajeva, morati da prihvati činjenice i shvati da njena devojčica odrasta. Naprosto to je tako i ne može se promeniti. U početku će možda biti ljuta, ali i ona je prošla kroz to i ukoliko joj objasniš da se ti i dečko volite, da je on dobar i nežan prema tebi i poštuje te, postepeno bi stvari trebalo da legnu na svoje. Svakako će joj biti drago što si bila iskrena, a i tebi će pasti kamen sa srca jer nećeš morati više da je lažeš. I tvoje vršnjakinje imaju slične problem pa ti odgovori na pitanja Kako roditeljima da saopštim da već godinu dana imam seksualne odnose? i Želim seks sa dečkom, a i da o tome popričam sa mamom, mogu biti od koristi.
S njom ćeš moći da razgovaraš i o kontracepciji. Ukoliko ti je to ipak malo previše, trebalo bi da posetiš ginekologa i zajedno sa njim utvrdiš koji je vid zaštite najbolji za tebe. Naravno, prethodno se o svemu dogovori sa dečkom. U tome ti može pomoći naš članak Kako da kažem dečku da tokom seksa koristi zaštitu?. Nezaštićen seks, kao što smo milion puta rekli, NIKAKO i NIKADA ne treba da bude opcija. Neželjena trudnoća nije nešto sa čim treba da se suočavaš, pogotovo ne u tom uzrastu. Možeš pročitati i naš tekst Molim vas recite mi nešto više o kontracepiji.
S obzirom na to da tvoj dečko nije svršio, šanse da si u drugom stanju su male (ako je to zaista tako). No, svi muškarci proizvode presemenu tečnost u kojoj takođe može biti spermatozoida što predstavlja dodatnu opasnost. Dakle, imati seksualne odnose bez zaštite uvek predstavlja rizik. Samo vas dvoje znate šta se tačno dešavalo.
Što se tiče pilule za dan posle, sa tim se ne treba igrati. One nisu metod kontracepcije, već služe da se spreči trudnoća u slučaju da si imala rizičan seks i konzumiraju se što pre nakon diskutabilnog odnosa. Molim te da vodiš računa o sebi i čuvaš se. Sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website