Dečko u koga sam zaljubljena ima devojku, ali ja ne mogu da mu odolim

0
0
  • Guest postavljeno 23/10/2016 09:04

Sa osobom koja već osam godina ide sa mnom u odeljenje, bila sam zajedno dva dana. Mislim, prošle godine smo se smuvali dok sam se vraćala sa njegovog rođendana. Kada sam raskinula, kajala sam se, ali sam ubrzo zaboravila sve to. Skoro sam imala priliku da se smuvamo, ali sam ga nekako otkačila i još se kajem zbog toga. Prošlog vikenda bila sam kod njega da bih prepisala gradivo. Bili smo sami i ljubili smo se drugarski. Međutim, on ima devojku i neće da raskine sa njom, jer se plaši da ja nisam za vezu. A takođe sam shvatila kako ne može da se odluči između nas dve. U školi me ponekad ponižava da bi mi se drugi smejali, ali ne mogu da se naljutim na njega. Mnogo mi se sviđa, šta da radim? Kad sam ga pitala da li mu je značilo sve to za vikend, rekao je da jeste. Čas priča sa mnom, pa mi se smeje (a je se još više zaljubljujem u taj osmeh), pa je ozbiljan, ili počinje da vređa. Šta da radim? Kako da postupim?

inteen: Iz tvog pitanja se vidi kako zaljubljenost može da bude uzbudljiva i promenjiva, da nas zbuni, učini neodlučnim i nesigurnim, da istovremeno donosi zadovoljstvo i muku. Ovo naročito važi za period u kojem se ti nalaziš. Emocije su burne i preplavljuju, svako se sa njima nosi na svoj način i drugačije ih ispoljava, a nekad je teško i prepoznati ih.
Imam utisak na osnovu onoga što si napisala da je reč o odnosu u kojem ima dosta igranja i neodlučnosti. Nije neobično za vaše godine da se odnosi, odluke i izbori često menjaju. Ipak, kako kažeš, u dva navrata si odbila vezu sa njim i nakon toga si se kajala. Iz njegovog ugla nije čudno što sumnja da si pogodna za vezu jer je tvoj odnos prema njemu bio „hoću pa neću“. Za tebe je važno da razmisliš šta te je ranije sprečilo da ostaneš sa njim. Jer iako si se prvi put pokajala, sledeći put opet nisi pristala. Važno je da osvestiš da li si zaista spremna i želiš da budeš sa njim. Jasno je da je on nesiguran i da se drži druge devojke kao, pretpostavljam, sigurnije varijante. Što se njegovog ponašanja tiče, ne mogu da budem sigurna da li je to „ismejavanje“ izraz nesigurnosti u odnosu sa tobom, neka vrsta osvete ili nešto treće. Ali sam sigurna da nije u redu da to trpiš i da bi bilo dobro da to raspraviš sa njim. Pažnja ti prija, ali ako se osećaš poniženo, to nije dobro za tebe, i nikako nije dobro da to prihvatiš kao nešto normalno. Kako izgleda, sada si ti na čekanju, tvoje ponašanje mu sigurno odgovara jer zvuči dosta popustljivo, a on ima status „trofeja“ za koji se vas dve borite. Zapitaj se, takođe, da li se i šta promenilo u odnosu na ranije pa si sada sigurna kako želiš da budeš sa njim u vezi.
Kada jasnije sagledaš šta želiš i za kakvu vrstu odnosa si spremna, sledeća stvar je da pričaš sa njim o tome. Poznajete se i komunicirate, ali je možda vreme za otvoreniji i ozbiljniji razgovor na temu vašeg odnosa, očekivanja i ponašanja. I njegovog i tvog. Trudi se da upoznaš i poštuješ sebe, onda sigurno nećeš pogrešiti. Srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Samo mu priznaj sta osecas i da si spremna za vezu!

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website