Dečko me ucenjuje da će mojoj mami ispričati sve što sam od nje krila

0
0
  • Guest postavljeno 09/12/2017 17:39

Inteen, pisala sam vam već. Ja sam ona devojka koja nije smela mami da prijavi dečka zato što ide u dosta slabiju školu. Pa znate kako, mama je bila u pravu. Ne da je on nepismen i glup, ali da nije za mene. On je do pre mesec dana bio savršen, prelepo se ponašao prema meni, sve je činio da se čuje i vidi sa mnom, prelepo leto smo imali. Međutim, on je imao jedan težak period zadnjih mesec dana i kad mu je bilo teško mene je gazio i napadao bez razloga, i ja sam se zauzela za sebe i nedelju dana smo se svađali, niko nije hteo da popusti i on sada smatra da sam ja kriva za njegovo loše stanje jer mu je doktor rekao da se ne nervira i da sam ga namerno nervirala, a nisam. I pokušala sam da ćutim ali on je nastavljao da me napada za sitnice i gluposti i stvari koje su nebitne, moj zaključak, samo da bi me povredio i vratio mi, i već mesec dana se sve vrti oko toga. I ja sam htela da mu raskinem, međutim on mi je zapretio da bi tada otišao kod moje majke i sve joj rekao, a mnogo je stvari koje ona ne zna pre nego što sam joj rekla da sam sa njim. Najgore mi je što ne znam da li su to prazne priče da bi me uplašio, ili je stvarno to mislio da uradi? Pre nedelju dana sam samo htela da se vrati na staro, a sada baš i nisam sigurna šta želim od njega. Ako možete da mi pomognete jer stvarno mi je teško.

inteen: Draga čitateljko, u životu je vrlo važno da znaš da nećeš uvek biti u pravu, niti su uvek u pravu ljudi oko nas. Teško je predvideti tačno šta će se dogoditi i kako će se neka situacija završiti. Takođe, u ljudskoj je prirodi da ne sluša druge, misli da je situacija u kojoj se on tada nalazi jedinstvena, posebna, drugačija od svih ostalih, te da se samim tim neka logika ne može primeniti na nju. I ponekad je zaista tako, a ponekad prosto nije. I sve je to deo života.
Šta hoću da kažem? Tvoja mama je naravno iskusnija od tebe i verovatno je ili preživela sličnu situaciju ili je videla mnoge svoje prijatelje i poznanike kako se upuštaju u slične veze, a onda ispaštaju, kaju se, pate itd. Ona je tebi želela najbolje i to želi i dalje. Njen glavni motiv je da ti budeš srećna i ne patiš, ali i da ostvariš svoje potencijale, odnosno da nađeš nekoga ko će u životu biti podjednako uspešan, pametan, ambiciozan, kao i ti. To se naravno ne može znati na osnovu srednje škole i ti si želela da poveruješ da je tvoj dečko drugačiji od nekog stereotipnog momka koji ide u takvu školu. I, nažalost, nisi bila u pravu. No, nije smak sveta. Ponavljam, svi grešimo, donosimo pogrešne odluke i pogrešno procenjujemo životne situacije i sve je to ljudski i OK. Dakle, nemoj se sekirati što si napravila lošu procenu, mlada si i imaš prava na to.
Sledeće pitanje je šta ćeš dalje. U principu, greške su sastavni deo našeg života i mogu reći da čak nije nužno da se uvek izbegnu, jer bez njih ništa nikada ne bismo naučili. Međutim, treba da prekinemo određenu situaciju ili odnos kada za njih shvatimo da nisu dobre po nas, da posledice (ako postoje) pokušamo da ispravimo i potrudimo se da nešto naučimo kako grešku ne bismo ponovili. Ne mislim da ti iz ove situacije treba da naučiš da je nužno da slepo slušaš mamu jer nije tako, nije ni ona bezgrešna. Ali možda da malo bolje otvoriš oči i više gledaš u budućnost, odnosno da se sledeći put zapitaš da li bi na duge staze mogla da funkcionišeš sa takvim dečkom i da li ti se on sviđa samo zato što ti u tom trenutku skida zvezde s neba ili zato što je dobar čovek.
Kako bilo, hajde da razrešimo ovu situaciju. Najbitnije je da uvidiš da ti je mama sada najbolji prijatelj i želi da ti pomogne. To je želela i svojim ranijim savetima i upozorenjima. Takođe, uzmi u obzir i to kao je reagovala na to što si se oglušila o njen savet i ipak se smuvala sa tim dečkom. Deluje mi da se nije preterano naljutila, prestala da priča s tobom ili slično. Očigledno da je ona na tvojoj strani i tvoj saveznik u svemu. S druge strane, dečko se pokazao kao nefer i neadekvatan, kao neko ko te ne poštuje dovoljno i, povrh svega, preti ti na jedan jako ružan način. Stava sam da sa njim svakako treba da prekineš i nije ni važno da li blefira ili ne. U svakom slučaju ćeš mnogo bolje proći sa mamom, čak i ako se naljuti na kratko, nego da ostaneš u vezi sa osobom koja te ucenjuje. Ako on ukapira da padaš na te fore, pritisak će postati sve gori i gori i on će moći da te iskorišćava kako god hoće. Nemoj slučajno to da dozvoliš! Ne znam koliko su ozbiljne te stvari koje mama ne zna, a on preti da će da kaže, ali ja bih razmislila o tome da ga preduhitrim i sama joj to ispričam i otkrijem da me je ucenjivao. Mislim da će mami biti drago što si ga ostavila i nisi dozvolila ucenu, pa se neće toliko nasekirati zbog bilo čega što si uradila.
Veoma je važno da u tinejdžerskim godinama prepoznamo prijatelje u roditeljima jer nam oni zaista žele najbolje. A tvoja mama mi deluje kao neko u koga možeš da imaš poverenja. Iskoristi to. Srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website