Šta da radim ako me drug dodirne tamo gde ne želim?

0
0
  • Guest postavljeno 23/10/2016 10:10

Imam 16 godina i na ekskurziji je drug iz odeljenja bio baš prisan prema meni, stalno me je grlio i ljubio u obraz, tepao, laskao mi. Ne znam da li mu se sviđam i da li me je muvao, ali meni se on ne dopada. Htela sam da pitam: ako me bude nekada uhvatio oko struka ili tamo gde ne želim, šta da radim, kako da odreagujem?

inteen: U tinejdžerskom periodu takav odnos između devojčica i dečaka nije neuobičajen. Može da znači da te je drug muvao, kako kažeš, ali i nije neminovno. Momci tog uzrasta neretko se tako ponašaju. Nekim devojkama to odgovara i prija, čak i ako s njima ne žele ništa više, a nekima ne. To je period upoznavanja sebe, eksperimentisanja, ispitivanja tuđih i svojih granica, svoje seksualnosti… Pošto se tebi taj drug ne sviđa i ne uživaš u njegovoj pažnji, treba da mu skreneš pažnju na to. Naravno, potrudi se da ga ne povrediš. Ako mu se dopadaš, takav potez za njega može biti veliki udarac. Pa i ukoliko to radi samo drugarski, neće se osećati lepo kada mu to saopštiš. Dakle, najbolje bi bilo da mu to ne kažeš pred svima i da ne budeš gruba. Ukoliko te ponovo bude uhvatio oko struka ili ti tepao, ne reaguj burno, već ga pozovi u stranu. Onda ga zamoli da to više ne radi. Objasni mu da ti takve stvari ne prijaju, bez obzira na to što on to možda radi samo zato što si mu simpatična kao drugarica. Na taj način ćeš mu dati prostor da prećuti da mu se dopadaš, ako je to slučaj.
Naravno, nikako nemoj da trpiš nešto što ti ne odgovara. Ali budi uviđavna i nastoj da ne radiš ono zbog čega će se neko drugi osećati loše, u ovom slučaju taj momak. Drži do sebe, ali i poštuj druge! Ako budeš korektna, ostaćete u dobrim odnosima i sačuvaćeš drugarstvo.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website