Teško podnosim vezu na daljinu

0
0
  • Guest postavljeno 16/12/2017 20:02

Veliki pozdrav Inteen! Imam vezu od pola godine, stvarno pravu vezu koja se temelji na poštovanju, poverenju i ljubavi. I valjda baš zato opstaje, jer smo trenutno moj momak i ja jako daleko. On i ja smo se letos mnogo zbližili i započeli vezu. Tri meseca smo proveli zajedno, skoro ni dan nije prošao, a da se nismo videli. Sada je on u svom gradu i čujemo se kada god možemo, ali se ja brinem da se vremenom ne udaljimo. Ja sam neko ko zbog svoje malo teže životne priče, zahteva dosta pažnje. Sklona sam tome da mi bude teško kada sam danima sama i prosto bi mi prijalo da mi je dečko tu, da mi pruži zagrljaj i podršku, barem toliko. I hvatam sebe kako mi ponekad jako smeta što nije tu. Iako će on dolaziti na svakih mesec-mesec i po. I svakim danom se trudim da razmišljam u tom pravcu da treba da budem srećna što sam pronašla takvog momka. Jer pre njega nisam imala srećnu vezu, iako je trajala više od godinu i po dana, to je sve bilo građenje kuće bez temelja. A ovo sad je zaista iskreno, samo se plašim daljine. Valjda što se nikada nisam susrela sa vezom pod tim uslovom.. Je li to prepreka kad posmatramo na duže vremenske staze? Hvala unapred!

inteen: Draga čitateljko, veoma mi je drago što si našla dečka koga zaista voliš, koji voli tebe i sa kim imaš dobru i iskrenu vezu. To nije uopšte lako ni naći, ni kasnije održati. I da živite blizu, rekla bih ti da je čuvaš i zaista se potrudiš da prevaziđete sve prepreke na koje naiđete. Međutim, u datoj situaciji već postoji jedna velika prepreka i ona može, mada ne mora nužno, da bude veliki problem. Svaka veza je drugačija i okolnosti koje bi nekim ljudima bile problem drugima ne moraju da budu. Na primer, nekome zapravo može prijati da ne živi blizu partnera, ima više slobode, viđa ga povremeno i da ti susreti bude kao da su na odmoru. Drugim ljudima je potrebna stalna pažnja, viđanje i konstantna podrška. Nekima nešto između. Hoću da kažem da pravilo ne postoji i na vama je da uredite svoj odnos tako da funkcioniše kako vam odgovara.
Postoje neke očigledno otežavajuće okolnosti kada su veze na daljinu u pitanju i ja sam skeptična kada je reč o tim slučajevima. Ali, kao i sve i to je individulano i ne znači da nikako ne može da uspe. Jedna od tih stvari je ljubomora i/ili posesivnost. Naime, ako neko ne može da toleriše da se partner viđa sa drugim ljudima, izlazi, ima potrebu da uvek zna gde je i šta radi, onda će veza na daljinu teško opstati. Takođe, mislim da ne pomaže to što tebi u ovom trenutku treba dosta pažnje i podrške, pošto je to teško ostvarivo, ako ste udaljeni. I na kraju, za vas je još uvek rano, ali ako se veza produži, trebalo bi da razmišljate o tome da se u jednom trenutku nekako spojite. Znam da to podrazumeva nečiju selidbu, ali veza na daljinu ne može zauvek da funkcioniše. To ti je jasno. Ona je sama po sebi privremeno rešenje i treba da znate da će jedno od vas morati da bude spremno, u bližoj ili daljoj budućnosti, da se preseli.
Za sada bih ti savetovala da se ne opterećuješ preterano pitanjima da li će vaša veza opstati ili ne, da li je moguća ili ne. Jednostavno uživaj u zajedničkim momentima, trudi se da se što više čujete, međusobno delite sve i budete tolerantni. Isto tako, osluškuj sebe i budi svesna da to što ste odvojeni može da počne još više da ti smeta. I nemoj se plašiti da prekineš taj odnos ako postaneš nesrećna ili shvatiš da iz njega ne dobijaš ono što ti je potrebno. Znam da te je strah da nećeš ponovo naći takvog dečka, ali nije rešenje ni da budeš u vezi koja te čini nesrećnom. Dakle, uživaj dok možeš i ko zna, možda pregurate ovaj period razdvojenosti i spojite se negde uskoro. A ako ne, imaćeš iza sebe vezu sa osobom koja te je volela, koju si volela i sa kojom ti je bilo prelepo. Bez obzira na to kako se završi, to je pozitivno iskustvo i samim tim ga ne treba u startu odbaciti. Ako možeš da podneseš neizvesnost i pritiske koje razdvojenost nosi sa sobom, onda za sada samo uživaj.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website