Vrtela sam dečka oko malog prsta, a sad sam shvatila grešku

0
0
  • Daniela postavljeno 21/10/2016 21:37

Ovako: 2000. sam godište i duže vreme zaljubljena u jednog dečka. Bili smo već tri puta zajedno i ja sam ga uvek ispaljivala, vrtela oko malog prsta. Sada sam shvatila svoju grešku. Ali mislim da je kasno. Kako da mu priđem?

inteen: Zdravo draga šesnaestogodišnjakinjo! Nije mi baš najjasnije šta znači da si sa dečkom bila tri puta. Pretpostavila sam da je reč o vezi koja je uključivala prekide i pomirenja. U svakom slučaju, ponašanje kao tvoje nije neobično u adolescentskom periodu, zato što ni sami još niste sigurni šta biste hteli, a šta ne. Stalno se preispitujete, a ponekad su neki vaši postupci čudni i vama samima. Polako sazrevate, menjate se i shvatate gde ste i zašto pogrešili. E sad, ima situacija kada je te greške moguće popraviti i onih kada nije.
Ukoliko si zaista zaljubljena u njega, nije lepo što si ga, kako kažeš, ispaljivala i vrtela oko malog prsta. Zamisli da je bilo obrnuto. Zapitaj se kako bi se ti osećala. Ti si uvidela da to nije u redu, ali momak koji ti se dopada to ne zna. Isto tako, sigurno će ti teško poverovati jer si ga mnogo puta prešla. Stavi se u njegovu kožu. Trebalo bi da porazgovaraš sa njim, da budeš potpuno iskrena i otvorena i objasniš mu kako stvari stoje. Naravno, moraš mu otvoriti srce, reći da ti je stalo do njega i pitati da ti pruži šansu da mu to i dokažeš. Ukoliko je vaša veza bila prava, njegova osećanja još se nisu ohladila, tako da će najverovatnije pristati. Važno je samo da budeš ubedljiva i da si sasvim sigurna da ćeš stvarno zaslužiti njegovo poverenje. Nemoj ga nagovarati da ponovo budete zajedno ako tvoje emocije nisu čiste. Nikako ne smeš ponovo da ga izigraš. Zapitaj se da li ti je stalo do njega i odnosa sa njim, ili ga želiš samo zato što ti izmiče. Rekla si da misliš kako je kasno. Možda ti je taj dečko sad i interesantan zato što se čini nedostižnim.
Moraš biti sigurna da li ga zaista želiš. Svako suprotno ponašanje bilo bi vrlo nezrelo i neispravno. Tek kada se preispitaš i budeša apsolutno uverena u svoje emocije, priđi mu i pitaj da popričate. Budi prijatna, ali ne popuštaj. Potrudi se da te ne odbije. Ako su tvoja osećanja iskrena, onda će i tvoje reči biti istinite i on će to osetiti. Samo u tom slučaju imaćeš priliku da ga vratiš. Voli li te on još uvek, to ti neće biti mnogo teško, ali tada mu moraš vratiti istom merom. Daj sve od sebe i uspećeš. Držim palčeve!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website