Šta je ovulacija i koliko je tačna aplikacija menstrualni kalendar?

0
0
  • Guest postavljeno 25/10/2016 19:34

Kada dolazi do ovulacije jajne ćelije pre, tokom ili posle ciklusa? Kada je najpogodniji termin za odnos bez rizika od neželjene trudnoće? I koliko je tačna aplikacija na telefonu menstrualni kalendar’?

inteen: Do ovulacije NAJČEŠĆE dolazi između devetog i petnaestog dana ciklusa, a ciklus se računa od prvog dana kada dobiješ. Znači, ako ti traje, recimo, pet dana, ovuliraćeš ozmeđu četvrtog i desetog dana nakon što ti menstuacija prestane. Međutim, ovo uopšte nije univerzalno pravilo, samo je u dosta slučajeva tako. Svaka devojka ovulira u njoj specifičnom periodu, neke čak i tokom ciklusa (što je retko, ali se dešava) i jedino ti ginekolog može reći kada ti ovuliraš, odnosno kada su ti plodni dani. Pa čak i on ne može sa stopostotnom sigurnošću. Hoću da kažem da računanje plodnih dana nikako nije dobar način da se spreči neželjena trudnoća. Moraš se štititi na drugačije načine (kondom, spirala, antibebi pilule). Pogledaj naš tekst Molim vas, recite mi nešto više o kontracepciji.
Što se tiče aplikacije na telefonu, naravno da nije tačna. Aplikacija nema pristup tvojim hormonima i tvom organizmu, ona samo zna ono što joj ti kažeš, a to je na koliko dana dobijaš i kada si imala poslednju menstruaciju. Dakle, ako ti je redovan ciklus, pogodiće kada ćeš sledeći put da dobiješ (i za to je dobra, da odmah shvatiš ako ti kasni) ali plodne dane predviđa na osnovu statistike, odnosno kako je to kod većine žena. To NE ZNAČI da je kod tebe tako. Nemoj se nikako oslanjati na to!!!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website